Hírek

2017.02.24. 20:35

Református óvoda lehet Pápán a csókai

Kitüntető díjak adományozásáról, közterületi térfigyelő kamerarendszer telepítéséről, illetve az Esterházy-kastély elmúlt évi működéséről is tárgyalt a város képviselő-testülete a pénteki ülésén.

Polgár Tibor

A testület döntése értelmében a március 15-i városi ünnepségen Pápa Város Díszoklevelét veheti át Zsuppán István tanár, Varga György evangélikus esperes, valamint Baán Istvánné, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének elnöke.

Az ülésen további személyi döntések is születtek. A képviselő-testület a humánerőforrás bizottság külső tagjának választotta meg Hegyi Lillát, akit a Fidesz delegált, illetve az egészségügyi és szociális bizottság külső tagja lett a KDNP által delegált Steiner Csaba.

A tanácskozáson a képviselők rendeletet fogadtak el közterületi térfigyelő kamerarendszer telepítéséről, melyben öt megfigyelt közterületet jelöltek meg. Ezek Huszár-lakótelepi, Vásár utcai, Korvin utcai, Vásár téri, továbbá Vajda Péter-lakótelepi közterületek.

Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a keletkezett adatokat a közterület-felügyelet kezeli majd, így ha az adott közterületen például hulladék elhelyezését tapasztalják, akkor a kamera által szolgáltatott, értékelhető adatokat eljárásra átadják a Pápai Rendőrkapitányságnak.

A képviselők az ülésen beszámolót hallhattak az Esterházy-kastély 2016-os működésének tapasztalatairól. Grőber Attila MSZP-s és Süle Zsolt jobbikos képviselő több kérdést is feltettek Boros Katalinnak, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjének az Esterházy-kastély gazdálkodásával, látogatószámával kapcsolatban. Emellett több tanács, javaslat is elhangzott annak kapcsán, hogy milyen módszerekkel lehetne emelni a látogatószámot. A polgármester megjegyezte, sok munkára van még szükség ahhoz, hogy a kastélyt vissza lehessen vezetni a magyar turisztikai piacra, és megfelelően ki tudják használni azt a potenciált, ami ebben az épületben, ebben a turisztikai attrakcióban rejlik.

Az ülés egyik legfontosabb döntése volt, hogy a testület elfogadta a Pápai Református Egyházközség Presbitériumának megkeresését, mely szerint üzemeltetésre át kívánják venni a Pápa Városi Óvodák Csókai Tagóvodáját. Áldozó Tamás sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az óvoda épülete valaha református tulajdonban volt, így értelemszerű a választás. Ezzel az intézményi átvétellel a pápai protestáns felekezetek az óvodai neveléstől az egyetemi szintű képzésig minden korosztály számára tudnának képzést biztosítani. Ez a kezdeményezés azt is jelentené, hogy a városban működő 11 óvoda közül egy katolikus, egy református és 9 világi intézmény lenne. Ifj. Márkus Mihály református lelkész az ülésen elmondta, évente 30- 35 kisgyermeket keresztelnek a református templomban, ez pedig azt a létszámot feltételezi, amely egy hasonló méretű óvoda működtetéséhez megfelelő. Az ülésen elhangzott az is, hogy a mostani döntéssel megkezdődik egy olyan egyeztetési folyamat, melynek során valamennyi érdekelt félnek lehetősége lesz állást foglalni, de a döntő szót az oda járó gyermekek szülei mondják majd ki. Áldozó Tamás lapunk kérdésére elmondta, amennyiben a Csókai Óvodát a református egyház működteti tovább, az óvodai beíratási körzeteket felül kell vizsgálni, és a Csókai Óvoda körzetét fel kell osztani a közeli óvodák között.

Az ülésen ezenkívül döntés született arról, hogy 70 százalékos támogatási igénnyel vis maior pályázatot nyújtanak be a Vásár utcában a közelmúltban csőtörés miatt keletkezett károk helyreállítására. Végül arról határozott a testület, hogy a kormánytól útfelújításra kapott 650 millió forintos támogatást milyen prioritási sorrendben használják fel. Jelenleg nyolc beruházás tűnik megvalósíthatónak az összegből, így a Jókai és a Korvin utca felújítása, a Szabó Dezső utca felújításának első üteme, továbbá a Várkert utca és a Gróf út burkolat- felújítása, valamint a Korvin és a Korona utca csomópontjában körforgalom építése bizonyosan megvalósul, hasonlóan a Korona utca és a Török Bálint utca burkolatfelújításához. Amennyiben a versenyárak alacsonyabbak lesznek az előzetesen kalkulált összegeknél, akkor a Győri út, a Vásár utca, a Bezerédi utca, valamint a Szent István út burkolatának felújítását is tervezi a város önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!