Hírek

2014.08.26. 16:18

Pótvizsgázik a diákok öt százaléka

Megyei körkép – A napokban tartják a pótvizsgákat, a megyében a diákok öt százalékának kell vizsgáznia.

Marton Attila

A pótvizsgákat augusztus 15. és 31. között kell lebonyolítaniuk az iskoláknak az igazgató által meghatározott időpontban, tájékoztatta a Naplót  Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszprémi tankerületének igazgatója. Azok a diákok tehetnek javítóvizsgát, akik maximum három tantárgyból nem teljesítették a továbbhaladáshoz szükséges követelményeket év végén – vagyis megbuktak vagy túl sokat hiányoztak.



Horváth Szilárdné matematikatanár egy pótvizsgázóval (Fotó: Penovác Károly)

A megyében működő tízből nyolc tankerülettől kaptunk adatokat a pótvizsgázók számáról. Eszerint a balatonalmádi, balatonfüredi, devecseri, pápai, tapolcai, várpalotai, veszprémi és zirci tankerületekben tanuló 26 560 tanuló közül 1340-nek kell pótvizsgát tennie, ez a diákok mintegy öt százaléka. Amíg az általános iskolások 2,4–6 százalékát kötelezték javítóvizsgára, addig a középiskolásoknál nagyobb a szórás: míg Pápán csupán a középiskolások két százaléka, addig Veszprémben 10,4, Várpalotán a tanulók csaknem 11 százaléka érintett. Általános iskolában többnyire a felső tagozatosoknak, mindenekelőtt az ötödik és hetedik évfolyamra járóknak kell számot adniuk tudásukról nyár végén, középiskolában a kilencedik, tizedik, tizenegyedik évfolyamra járók hasonló arányban érintettek.

A devecseri tankerületben a történelem okozta a legnagyobb nehézséget a diákoknak, a zirciben és a balatonfürediben a reáltárgyak. A tapolcai és a várpalotai tankerület általános iskolásain a matematika, míg a tapolcai középiskolásokon a fizika fogott ki leggyakrabban. A javítóvizsga értékeléséről az intézmények pedagógiai programja rendelkezik, amely általában nem tartalmaz külön rendelkezést az egyébként szokásos osztályozási eljáráshoz képest, vagyis a tanulókat a pótvizsgán is egytől ötig értékelik, jegyezte meg Szauer István.

Címkék#pótvizsga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!