Hírek

2017.07.28. 11:54

Összművészeti hétvége Salföldön

SALFÖLD Ezen a hétvégén zajlik a Balaton-felvidék egyik legszebb falujában a Salföldi Dalföld összművészeti rendezvény. Koncertek, táncházak, kiállítások, előadások, bemutatók, beszélgetések, családi programok és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

Napló

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Salföldi Dalföldet. Az események több helyszínen, így a Pajta Galériában, a Szent Máté templomban, a pálos kolostorromnál, Tőke Gyula pajtájában, illetve a faluházban zajlanak. Olyan neves előadók lépnek fel, mint a Misztrál, a Dunazug, a Sárarany vagy ráadásként, augusztus 2-án, szerdán este a Pajta Galériában a Dresch Quartet.

Dresch Mihály játszik a tavalyi Dalföldön Fotó: dalfold.hu

Idén különleges koncerttel érkezik Salföldre a Trio Passacaglia. A koncerten megszólaló összeállítás premierjét 2015 májusában tartották az isztambuli Schneider zsinagógában, az Opus Amadeus Kamarazenei Fesztivál zárókoncertjén. A műsor gerincét az európai zsidó kultúra egyedülálló művei, a mantuai hegedűs és kántor Salomone Rossi Ebreo héber nyelvű zsoltárai alkotják, melyek az első nyomtatásban megjelent, héber nyelvű, harmonizált zsidó liturgiai gyűjtemény, a HÁSIRIM ÁSER LIS'LOMO énekei. A korabarokk zsoltárok mellett elhangzanak más 17-18. századi zsoltárok, vallásos és világi énekek, valamint kontrasztként néhány rövidebb 20. századi alkotás is. A különleges összeállítású Trio Passacaglia tagjai régóta muzsikálnak együtt, számos közös koncertet adtak kortárs művekből és a korai polifon időszaktól a klasszikáig ívelő repertoárjukból. A Trio Passacaglia-val ellentétben egy sokkal lazább és fiatalosabb műfajt képvisel a Random Szerda, ami Barabás Lőrinc trombitás vezetésével 2005 és 2010 között a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatta fel. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét. A Random Szerda sorozat keretei között belekóstolhatunk a fúziós, instrumentális zene születésének megismételhetetlen pillanataiba.

A számos koncert mellett színházzal, fotókiállítással, gyermekprogramokkal, vasárnap délelőtt tíztől vezetett túrával, esténként pedig folkkocsmával várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!