Hírek

2013.02.01. 09:05

Összefogás Hubáért - Hősiesen küzd a gyilkos kórral a nyolcéves fiú

Egy speciális, Németországban elérhető proton besugárzásos kezelés megmenthetné a halálos kórral hősiesen küzdő nyolcéves kisfiú, Szalkai Huba életét.

Szabó Péter Dániel

Nem csoda hát, hogy össznépi gyűjtés indult az ötmillió forint előteremtéséért. Az elmúlt év tavaszán még minden rendben volt, Szalkai Huba a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola vidám első osztályos diákjaként fesztelenül tanult és játszott együtt osztálytársaival. Csak a lába kezdett egyre jobban fájni.

- Egyre nehezebben tudott közlekedni, még az éjszakai alvás is gondot okozott neki. Szüleivel orvostól orvoshoz jártak, ám sokáig nem tudták megállapítani a fájdalom okát. Végül 2012 augusztusában derült ki, hogy nagy a baj, a csigolyákból és keresztcsontból kiinduló rosszindulatú daganatot találtak Hubánál a doktorok. Mivel a bénulás veszélye fenyegetett, mielőbb műtétre volt szükség, s októberben meg is műtötték Debrecenben. A gerincvelő közelsége miatt azonban a daganatot nem lehetett teljesen eltávolítani - mondja Badicz Istvánné Szilvia, a nyolcéves kisfiú tanítónője, aki állandó kapcsolatban van a családdal és természetesen az ősz óta magántanuló Hubával is.

Szalkai Huba otthonában, illetve a kemoterápiás kezeléseket követően Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján (Fotó: Szalkai család)

Merthogy a kisfiú az életmentő műtétet követően sem lélegezhetett fel. Budapesten, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikán azóta is kemoterápiás kezeléseken vesz részt, s kisebb időszakokra, pozitív vizsgálati eredmények esetén térhet csak haza szüleivel a berhidai családi házba.

- Huba szervezete néha jobban, néha rosszabbul viseli a kemoterápia szörnyű mellékhatásait, a napi állapotától függően tudjuk meglátogatni, s tanulni vele. Az iskolától, az osztálytársaktól ugyanis a betegség ellenére sem akar elszakadni, hősként tűri a megpróbáltatásokat. A diáktársak is próbálják tartani vele a kapcsolatot, az interneten keresztül biztatják, küldik neki a leckét, karácsonyra még egy személyre szóló DVD-t is kapott a 2/A osztálytól, amelyen a neki szóló üzenetek mellett a Mikulás-napi műsor is megtalálható volt. Jó látni, hogy az osztály életének része maradt - meséli a tanárnő, aki a családdal együtt rendületlenül bízik Huba felépülésében.

Ebben pedig egy Németországban elérhető speciális, úgynevezett proton besugárzásos kiegészítő kezelés segíthetne a legtöbbet. A kisfiúnak ugyanis nincsenek áttétei - ami ritka ebben a betegségben -, így minden esélye meglenne a gyógyulásra. A kezelés ára azonban mintegy ötmillió forint, s ehhez hozzájön még az utazás és az ott tartózkodás költsége is. Ennek finanszírozását nem teszi lehetővé a család anyagi helyzete, ezért Várpalotán és környékén össznépi gyűjtés indult a közelmúltban a kisfiú megmentéséért.

- Ismerősök és ismeretlen küldik el adományaikat az ebből a célból nyitott számlára (erről bővebben a Bán Aladár Általános Iskola internetes honlapján tájékozódhatnak – a szerző), de osztálypénzt is ajánlottak fel támogatásképp, sőt, karácsonyi koncerteken is gyűjtöttek Huba gyógykezelésére, amelyre a tervek szerint márciusban kerülne sor - mondja Badicz Istvánné, akitől megtudom, a közeljövőben két jótékonysági rendezvényt is szerveznek Várpalotán, amelyek fő célja Szalkai Huba megsegítése lesz.

Február 2-án 15 órától a Nagy Gyula Galériában a szervező Várpalotai Bányász Kórus koncertje mellett helyi előadók jóvoltából hangszeres és énekes produkciókat hallgathatnak meg a támogató jegyet váltó vendégek, míg február 16-án a városi sportcsarnokba nagyszabású adománygyűjtő gálaműsorra hívják a segíteni vágyókat. A szervezők országos hírű előadókat szeretnének hívni a rendezvényre, amelyen a záró produkciót Szalkai Huba osztály, a 2/A adja majd. Az osztály, amelynek kisdiákjai visszavárják maguk közé társukat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!