Hírek

2013.02.20. 21:23

Nem adták át az iskolát Zircen

Zirc – Az önkormányzat mégis maga működteti az általános iskoláját. Teszi ezt annak ellenére, hogy tavaly – élve a jogszabályi lehetőségekkel – átadta az államnak.

Varga Domokos Péter

Erről kérdésünkre Ottó Péter polgármester számolt be a Naplónak. Elmondta, hogy a háromezer főnél kisebb lélekszámú településeknél az oktatási intézmények működtetése és fenntartása is egyaránt állami feladat – ezt a 2012-ben elfogadott közoktatási és köznevelési törvényben szabályozták. Az ennél nagyobb lélekszámú településeken a fenntartás állami feladat, a működtetés alapesetben önkormányzati

Fotók: Penovác Károly

Ám ha az önkormányzatnak nincs meg a kellő anyagi ereje, van arra lehetősége, hogy az intézményét átadja az államnak. Azonban az állam nem köteles átvenni, megvizsgálja az önkormányzat körülményeit. Ha úgy látja, hogy az önkormányzatnak megvan a pénze a működtetésre, nem veszi át az oktatási intézményt. Van egy másik lehetősége is az államnak: átveszi ugyan az oktatási intézményt, de megszabja, hogy mennyi hozzájárulást kell a működtetéshez az önkormányzatnak fizetni.

A zirci képviselő-testület tavaly úgy döntött, hogy a Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola működtetését átadja az államnak. Azonban olyan magas működtetési hozzájárulást kértek volna tőlük – 115 millió forintot -, hogy nem érte volna meg a városnak átadni a működtetést. Ebből az összegből ezt a feladatot ők is el tudják látni, ugyanakkor megmarad a tulajdonosi szerepkörük.

A változások következtében a Zircen működő III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a megyei intézményfenntartóhoz került át. (Ez az iskola korábban a megyei önkormányzathoz tartozott.) Március végén azonban a további működtetéséről megállapodást kell kötni. Ha tiszta profilú gimnázium lenne, működtetése a várost terhelné. Mivel a szakképzés állami feladat, a működtetés a megállapodástól függ majd. A város harmadik oktatási intézményét, a Reguly Antal Szakképző Iskolát és Kollégiumot viszont az állam tartja fenn és működteti is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!