Hírek

2014.11.26. 18:10

"Nagyágyúk" is beszállnak a veszprémi választásba

Egyre nagyobb figyelem kíséri a veszprémi időközi parlamenti választást: a médiumokban szinte minden nap jelenik meg egy új név, aki vélhetően megmérettetné magát.

Balla Emőke

Szakírók szerint ugyanakkor a veszprémi mandátumnak lélektani jelentősége ugyan van, hiszen ellenzéki győzelem esetén a kormánypárt elveszítené a kétharmados többséget, a parlamentben azonban nem változtatná meg jelentősen az erőviszonyokat. A pártok még nem neveztek meg jelölteket, a találgatásokat viszont cáfolják az érintettek.

Ahogyan az MSZP megyei elnöke, Gőgös Zoltán a Naplónak nyilatkozta, a választás országos ügy lett, országos tétje van. Egyes szakírók szerint azonban a veszprémi mandátumnak „csak” lélektani jelentősége van: „lélektani hatása bizonyára lenne a kétharmados kormánytöbbség elvesztésének, az azonban nem igaz, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem lényegesen megváltoztatná az erőviszonyokat, vagy megakadályozná az eddigi kormányzás folytatását „ - olvasható például internetes portálokon Domány András újságíró elemzése.

A Veszprém megyei 1-es választókerületnek hirtelen megnőtt a súlya

A pártok egyelőre nem nevezték meg, kit indítanak Veszprém megye 1-es számú választókerületében, ahol Navracsics Tibor EU-biztos lemondása miatt kell kiírni időközi parlamenti választásokat február végéig. Neveket nemcsak ezekben a napokban, a vasárnapi újpesti MSZP győzelem után hallani, de az elmúlt időszakban is sokan találgatták, ki lesz a kerület kormánypárti képviselője. Felmerült többek között Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, Némedi Lajos és Brányi Mária alpolgármestereknek, Ovádi Péter önkormányzati képviselőnek, a Fidesz frakcióvezetőjének, Oberfrank Pálnak, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának és Simicska Lajos üzletembernek, a Közgép tulajdonosának a neve is, aki szándékát egy internetes portálnak meg is erősítette szerdán.

Korábban szó volt arról is, hogy esetleg országos szintű politikus töltené be a veszprémi képviselői helyet.

Az ellenzéki oldalon többen azt találgatták, hogy a veszprémi kötődésű Mesterházy Attila, korábbi MSZP-elnök megnyerné a kerületet. Lehetett hallani Dióssy László volt veszprémi polgármester nevét, de - saját állítása szerint - indulna a mandátumért Török Gábor politológus, az ismert politikai elemző is. Török szerdán azt nyilatkozta: ha Simicska Lajos elindul, ő nem biztos, hogy igen. (Frissítés: Török Gábor elsőként lapunknak írta meg szerda éjjel, hogy mégsem indul a választáson. Részletek itt>>)

A korábbi országgyűlési választások kapcsán nehéz volna bármilyen eredményre következtetni. Idén átalakult a választási rendszer, Veszprém megye korábbi hét kerületéből négy lett, a megye korábbi 6-os és 7-es választókörzete helyett egy van, az 1-es számú.

2014 áprilisában Navracsics Tibor (Fidesz–KDNP) 47,15 százalékkal nyert Pál Béla (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) előtt (27,64 százalék). 2010-ben Navracsics Tibor 51,85 százalékkal nyert Pál Béla (24,99 százalék) előtt, az akkor még kétfordulós választás első fordulója érvényes és eredményes volt.

A szintén veszprémi 6-os számú választókörzetben az első fordulóban Horváth Zsolt (Fidesz–KDNP) nyert 65,68 százalékkal Brantmüller László (MSZP) előtt. 2006-ban a 7-es számú választókerületben Pál Béla 53,64 százalékkal nyert Navracsics Tibor előtt (43,16 százalék), a 6-os számú választókörzetben viszont Horváth Balázs (Fidesz–KDNP) győzött 54,32 százalékkal Katanics Sándor (MSZP) előtt (42,11 százalék). A képviselő halála miatt időközi választást kellett kiírni, a mandátumot Horváth Zsolt szerezte meg. 2002-ben a 6-os számú választókörzetben Horváth Balázs nyert, 50,61 százalékkal, a 7-es számú választókerületben pedig Pál Béla 54,38 százalékkal.

Veszprém megye 1-es számú választókerületébe tartozik Veszprémen kívül Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, valamint Vilonya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!