Hírek

2013.10.17. 20:49

Melyik igazság tesz szabaddá?

Három ember úgy döntött, csendes demonstrációt tart egy jobbikos lakossági fórumon, kifejezve ellenvéleményüket a rendezvény aktuális jelszavával és párt ideológiájával kapcsolatban. A demonstrálókba belekötöttek, mire ők rendőrt hívtak. Ám ellenük is eljárás indult.

Varga Domokos Péter

A gyülekezési jog megsértése miatt indult eljárás már a rendőrségi vizsgálati szakaszban befejeződött, szabálysértés hiánya miatt szüntették meg. (A garázdaság miatt indított eljárás viszont még nem zárult le.) Az egyik demonstráló, Koós Gábor úgy gondolja, a lezárt és a nem lezárt ügynek is vannak máig ható tanulságai. A részletekről nem csak őt, hanem a rendőrséget és a Jobbikot is megkérdeztük.

A Jobbik április 3-án több lakossági fórumot is tartott a megyében, így például Zircen és Balatonfűzfőn is. (Lapunk a fűzfői eseményen volt jelen, erről – megemlítve, hogy Zircen is tartottak fórumot – a veol.hu-n még aznap, a Naplóban pedig másnap tudósítottuk olvasóinkat.)

Koós Gábor (és két másik társa is) magánemberként volt jelen a jobbik fórumán. Lapunk Koós Gábort kérdezte a történtekről. „MSZP-s múltam közismert, de sem a pártnak, sem másmilyen szervezetnek már nem vagyok tagja, a demonstrációval kizárólag a saját lelkiismeretemnek akartam megfelelni” – zár le egy elvarrandó szálat mindjárt beszélgetésünk elején. Aztán elmondja a történetet, saját szemszögéből.

Mikor értesült a Jobbik tervezett fórumáról, eldöntötte, hogy odamegy, és valamilyen módon kifejezi nemtetszését a párt politikájával szemben. Például készít magának egy táblát, és arra ráírja, amit adott pillanatban gondol. Amikor viszont meglátta egy szórólapon a Jobbik jelszavát – Az igazság szabaddá tesz! – már tudta, mit ír majd a táblájára. Tudniillik ez a jelszó őt kísértetiesen emlékeztette a náci koncentrációs táborok kapuján szereplő feliratra: A munka szabaddá tesz! Főleg németül rímelt egymásra a két mondat: „Arbeit macht frei!”, illetve „Wahrheit macht frei!” Egy kartonlapra elhelyezte mind a két mondatot, közéjük Martens bakancsok fotóit rakta, és azt is felírta nagy betűkkel: SZÉGYEN.

Tervét elmondta egyik ismerősének, aki közölte, valószínűleg ő is ott lesz. Valóban meg is jelent, sőt egy harmadik embert is hozott magával. Míg Koós Gábor nyakába akasztotta kartonját, ők nyeles táblát hoztak, rajta többek között a „Cigány vagyok, zsidó vagyok!” felirattal. Jóval a rendezvény kezdete előtt megjelentek a helyszínen, az ifjúsági ház előtt, és tábláikkal a bejárat mellé álltak. Mást nem is akartak csinálni, szópárbajba semmiképpen nem kívántak belefolyni, eldöntötték, semmiféle provokációra, gyalázkodásra nem reagálnak.

Meglepte őket, milyen sokan jöttek el a lakossági fórumra, de a közönségből sok volt az „import”, számukra ismeretlenek, akik valahonnan érkeztek. Elhatározásukhoz csak részben tudták tartani magukat, mert a harmadik társuk szócsatába keveredett a jobbikosokkal, miközben őket el akarták zavarni a helyszínről. A jobbikosok arra hivatkoztak, hogy kibérelték a területet, de még ott helyben kiderült, hogy ez csak az épületre vonatkozik.

De Koós Gábor ma már azt mondja, ennek sem volt semmi jelentősége, mert a rendezők lakossági fórumot hirdettek, tehát állampolgárként joguk lett volna bemenni. Ez azonban fel sem merülhetett, mert a legvehemensebb jobbikos rajongó odament a harmadik társukhoz, elkezdte rángatni a tábláját, sikerült is kiragadnia a kezéből, a térdén összetörte, majd elhajította. Ekkor hívták ők ki a rendőrséget, mert úgy érezték, testi épségük forog veszélyben. Ugyan a jobbikosok is állítják, ők értesítették a rendőröket, de a rendőrségi feljelentésben ez nem szerepel.

Mikor a rendőrök megjelentek, a három demonstrálót odahívták a rendőrkocsihoz, ott igazoltatták őket, irataikat az intézkedés alatt maguknál tartották. Ugyanezt tették a velük huzakodó jobbikos támadójukkal is. Közben érkezett meg Vona Gábor, ekkor Koós Gábor feléjük fordult a táblájával. Az eljárás alatt a jobbikosok folyamatosan fényképeztek őket és a rendőrséget is. Végül közölték velük, hogy garázdaság miatt feljelentést tesznek ellenük. Mire ez lezajlott, az épületben már zajlott a lakossági fórum, mindhárom demonstráló úgy döntött, hogy hazamegy.

Pár hét elteltével a rendőrség viszont arról értesítette őket, hogy „gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés elkövetése miatt” folyik ellenük eljárás. Koós Gábor szerint egyrészt ott helyben nem ezt közölték velük, másrészt több okból is teljesen jogszerűtlenek találta a vádat. Ma már úgy gondolja, a rendőrség több eljárási hibát is elkövetett, például azt is pontosan közölni kellett volna velük, hogy miért indítanak eljárást ellenük. De az sem volt helyes, hogy noha ők azért hívták ki a hatóságot, mert úgy érezték, veszélyben van a testi épségük, a kiérkező rendőrök viszont ellenük intézkedtek.

A rendőröknek azt is látniuk kellett, hogy az eseményre érkezők egy része a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára „kísértetiesen hasonlító” viseletet hord, velük szemben viszont mégsem léptek fel. Az egyikükön kakastollas kalap volt, a zubbonya hátuljára, székely rovásírással pedig a csendőrség feliratot írták fel. „Ez nem verte ki a hatóságnál a biztosítékot, de a mi demonstrációnk viszont igen?” – kérdezi Koós Gábor. Sőt! A rendőrségi fellépés miatt nem tudták az eredetileg elhatározott szándékukat véghez vinni, mert meg kellett a demonstrációjukat szakítani. Álláspontja szerint ezzel a rendőrség korlátozta őket a szabad véleménynyilvánítási joguk gyakorlásában.

Miután mindhármukat meghallgatták, hamarosan megkapták határozatot, hogy szabálysértés hiánya miatt megszüntetik ellenük az eljárást. Koós Gábor úgy véli, jobb lett volna, ha bíróság elé kerül az ügyük, mert így nem tudják, mivel indokolt a rendőrség. A határozatban csupán annyi szerepel, hogy a vonatkozó törvény szerint cselekedetük nem minősül a gyülekezési joggal való szabálysértés bűntettének. Garázdaság miatt az egyik társuk és egy jobbikos személy miatt továbbra is folyik az eljárás, abban viszont ők ketten csak tanúk.

Koós Gábor a Jobbik fórumának áprilisban otthont adó épület előtt. Ma már bizonyos, jogszerű volt a demonstrációjuk (Fotó:Varga Domokos Péter)

Kérdéseinket a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének, Dömölky Zsolt alezredesnek tettük fel. Villámgyorsan reagáltak, röviden felvázolták a történetet, majd tételesen válaszoltak valamennyi kérdésünkre.

Leírták, a rendőri intézkedések miatt belső vizsgálat nem indult, mivel nem merült fel, hogy az intézkedések jogszerűtlenek vagy szakszerűtlenek lettek volna. Álláspontunk szerint viszont a rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt. A betiltott magyar gárdás ruházatra vonatkozó kérdésünkre az válaszolták, „a lakossági fórumon megjelentek ruházatával kapcsolatban szabálysértés elkövetésére utaló adat nem merült fel”. A helyszínen megjelent zirci őrsparancsnokkal kapcsolatban „vizsgálat nem folyt, mivel az a folyamatban volt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban nem bírt relevanciával”. Ám „az eseményektől függetlenül, az őrsparancsnok 2013. november 1-től más beosztásba kerül kinevezésre”. Azt is megtudtuk, „a szabálysértési eljárás megszüntetésre került, mivel az eljárás során nem merült fel olyan adat, amely a szabálysértés elkövetését megalapozta volna”.

Ferenczi Gábor, a Jobbik megyei elnöke mindenek előtt leszögezte, véleményük szerint „kreált és egyúttal túldimenzionált 'az ügy', melynek nyilvánvaló célja a Jobbik negatív kontextusban való megjelenítése. Mivel az április 3-án, Zircen telt ház előtt tartott, nagy sikerű lakossági fórum lebonyolítását Orbán Imre megyei alelnök, a Jobbik Veszprém Megyei Rendvédelmi Kabinet elnöke koordinálta”, kérdéseinkre ő válaszolt. Ezt az alábbiakban közöljük:

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom nemcsak elfogadja, hanem támogatja is a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot. Az április 3-án Zircen tartott lakossági fórumunk ellen tiltakozók azonban nem a szabad véleménynyilvánítás jogával kívántak élni, hanem provokációs céllal érkeztek a rendezvény helyszínére. Elég megnézni azokat a táblákat, melyeket tartottak a 'szabad véleménynyilvánítók'.

Az, hogy valaki egyenlőségjelet tesz Mussolini, Hitler és Vona Gábor, valamint a Don-kanyar, Auschwitz és Olaszfalu közé, eleve nagyfokú tudatlanságról tesz tanúbizonyságot. De az a tábla is csak a provokációs szándékot erősíti, melyen a munkatáborok bejárata felett 'díszelgő' feliratok és a Magyar Gárda, valamint a Jobbik látható. Úgy gondolom, az sem tartozik a szabad véleménynyilvánítás körébe, hogy lekamerázták a fórumra érkezőket. Mint a fórum rendezője, jeleztem a rendőrségek, hogy szakítsák meg a provokációs célzatú cselekményt. Az önök információjával ellentétben senki nem vette el a 'szabad véleménynyilvánítók' tábláját. Nem csak a három provokátor, hanem aktivistánk ellen is megszüntette a rendőrség az eljárást, így okafogyott lenne bárminemű retorzió vele szemben. Sajnálom, hogy félév után jutott az önök tudomására, hogy Vona Gábor és a Jobbik Zircen tartott rendezvényt. 'Az igazság szabaddá tesz!' – javaslom, hogy alkalmazzák munkájuk során a rendezvény mottóját.”

Koós Gábor ma még pontosabban látja, hogy helyesen cselekedtek. Egy szabad országban természetesnek kellene annak lennie, hogy bárki szabadon kifejezhesse gondolatait. És ezt tehesse meg bármikor, el kell felejtenünk az ezzel kapcsolatos görcseinket. Ennek ellenére most nem biztos benne, demonstrációjukkal azt a célt érték el, amelyet kitűztek maguk elé. Ami velük történt, az egy nagyon jól átgondolt hatalomgyakorlás része. Mindegy, hogy jogilag megáll vagy nem áll a rendőrségi fellépés, a lényeg, hogy nagy csinnadrattával azonnal le kell csapni rá. Az már aztán mindegy, hogy fél év vagy akármennyi idő múlva kiderül, hogy semmilyen szabálysértés nem történt, a hatalom ilyen formában történő gyakorlása a helyszínen – és a jövőben is – el tudja rettenteni azokat, akiknek hasonló dolgok járnak az eszében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!