Hírek

2014.12.05. 11:21

Meleg víz nélkül maradt egy család áramhiba miatt és még sértegették is őket

Strenner Balázs párjával és a kisfiával Zircen, az osztatlan közös tulajdonú faházak egyikében él. Az egyik szomszédjuknál egy pénteki napon délelőtt elment az áram, mire felhívta az E.ON-t és kérte a segítségüket a zavar elhárításához.

Kutasi Zsófia

Ki is jöttek és javítottak, ám közben egy másik szomszédnál szintén elment az áram, aki dolgozott, és csak délután öt órakor észlelte ezt. Ő is betelefonált az ügyfélszolgálatra és ami ezután történt, hát az az érdekes Strenner Balázs szerint.

Este fél hat körül jöttek ki a szerelők.

– Keresték a hiba okát, de nem találták, hogy mi lehet az pontosan, és csak annyit közölt arrogánsan az egyik szerelő, hogy ebben az összevisszaságban, ami a villanyszekrényben található, ő nem fogja magát megrázatni, életveszélyes az egész, és ezt másnap be is fogja jelenteni a központnál.

Tény, bár én laikus vagyok az ilyesmihez, össze-vissza vannak a drótok, de nem mi szereltük és soha nem nyúltunk a villanyszekrényhez, azt az E.ON részéről már többen is szerelték az elmúlt években – fogalmazott Strenner Balázs. Elmondta, lenézően, becsmérelően beszéltek velük a szerelők, olyan megjegyzéseket tettek, hogy „milyen helyen laktok ti, hogy néz ki a ház”.

Strenner Balázs a kérdéses szekrényeket mutatja. Elmondása szerint a szerelő a kábelek egyik felét fogóval szétcsípte, de vissza már nem szigetelte, és a dobozba már vissza sem tette, a drótok most már tényleg szabadon meredeznek. Mint mondta, azért fordult a lapunkhoz, mert szeretné, ha a jövőben mással nem esne meg az, ami vele történt (Fotó: Kutasi Zsófia)

A szerelők úgy hárították el a szomszéd problémáját, hogy minden lakónak kikötötték az éjszakai áramát, azaz a bojlerek áram nélkül maradtak, a családnak azóta nincs meleg vize. Az eljárás sértő volt és jegyzőkönyv sem készült. A szakemberek állítólag csak egy telefonhívást intéztek, ami alapján a házat életveszélyessé nyilvánították.

– Lehet, hogy azért is voltak idegesek, mert péntek volt, sötét volt, de akkor sem ez lett volna a dolgok menete. Szerintem most dőlt ki a liszt náluk, mert sokszor ki kellett járniuk szerelni, mivel minden lakónak adódott néha-néha gondja. Ha valaki szerelőt hív, az próbálja megjavítani a hibát, és ne az legyen az első, hogy kiköti az áramot. Ezzel velünk szúrtak ki a legjobban, mert nálunk most semmi probléma nem volt.

Strenner Balázs annak örül, hogy legalább nappali áramuk van, de mivel nincs meleg víz, az egyik szomszédhoz járnak át fürdeni, mert ott gázbojler van.

A szerelő Strenner Balázs elmondása szerint a kábelek egyik felét fogóval szétcsípte, de vissza már nem szigetelte, és a dobozba már vissza sem tette, a drótok most már tényleg szabadon meredeznek a szekrényben.

– Plusz csavar a végére, hogy a lenéző modorú szerelőbrigád még fényezte is magát azzal, hogy milyen nagyon rendesek és megadják az egyik nagyon jó ismerős vállalkozó telefonszámát, hogy csináltassuk meg vele az egész ház újrahuzagolását, potom százezrekért rendbe teszi. Különálló, saját tulajdonú lakásrésszel rendelkezem, semmi problémám nem volt az áramellátással eddig, a közös villanyszekrényben levő, különálló villanyóráimnak mi köze a szomszéd esetlegesen elavult rendszeréhez?

Az E.ON szakemberei egyszer már átvették az egész ház áramtelepítési engedélyezését, Strenner Balázsék pedig hat éve újították fel a saját elektromos hálózatukat.

– Minden évben kijönnek ellenőrizni, leolvassák az órákat egyszer legalább, ami ezen a héten történt meg hétfői napon, és akkor minden rendben volt. Péntekre pedig már életveszélyes lett? Négy nap alatt mi történt? Talán ilyen gyorsan megöregszenek a vezetékek? Elrontja a szerelő az egész villanyszekrényben levő bekötéseket, szétroncsolja a vezetékeket, majd közli, hogy ez már életveszélyes és be is jelenti egyből a központjuknál. Milyen világban élünk? Mindez karácsony előtt egy hónappal – panaszolja Strenner Balázs, aki egy helyi vállalkozóval egyeztetett, aki várhatóan elvégzi a szükséges javításokat, így lakásonként nem százhúsz, hanem mindössze húszezer forintba kerülnek majd a munkálatok.

Az üggyel kapcsolatban Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője közölte, a panasz teljes körű megismerése érdekében egyeztettek a kérdéses ingatlannál munkát végző kollégákkal, illetve az ügyfél hálózathoz való hozzáférésnek körülményeiről, lehetőségeiről.

Megállapították, az említett önálló ingatlan hat faházból áll, melyek most lakásként funkcionálnak. Az ingatlanokat a 4x6 keresztmetszetű MBA kábel „táplálja meg”, melynek állaga kritikus.

A területről több hibabejelentést is kaptak az elmúlt időszakban. Az E.ON szakemberei a helyszínen egyértelműen megállapították, hogy a mérőszekrények állapota kritikus.

Erről minden esetben tájékoztatták a tulajdonost és tájékoztatták arról is, hogy ha a fővezeték csövezését, illetve a mérőszekrényt megfelelőre alakíttatják, úgy a csatlakozót az E.ON saját költségén kicseréli. A mérőszekrény szabványnak megfelelően történő kialakítását regisztrált szerelő végzi.

– Kollégáink a helyszínen nem ajánlottak senkit. Másnap az ügyfelünk felhívta az egyik szerelő kollégánkat és kérte, hogy ajánljon egy regisztrált szerelőt, mert szeretnék rendbe tetetni a fogyasztási helyet. Ekkor ajánlott a kolléga egy regisztrált szerelőt. A szükséges munkálatokat – élet-és vagyonbiztonság érdekében – hosszú távon mindenképp szükséges elvégezni, illetve elvégeztetni.

A szóvivő elmondta, a leolvasást végző dolgozók (akik nem feltétlenül műszaki végzettségűek) nem végeznek műszaki állapotfelmérést, így műszaki témában tanácsadásra sem jogosultak.

– Azt nehéz elképzelni a kollégáinkról, hogy lenéző modorúak lettek voltak, őszintén sajnáljuk, ha az ügyfelünk ilyen következtetést vont le a munkavégzésük során – fogalmazott lapunknak Egyházi Nikoletta az ügy kapcsán.

Címkék#áram#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!