Hírek

2017.05.13. 14:20

Megkezdődött az idei vitorlás évad

Balatonfüreden zászlófelvonással és a tó megkoszorúzásával ünnepélyesen megnyitották az idei balatoni vitorlásévadot szombaton.

Marton Attila

A vitorlabontás több mint nyolcvanéves hagyományra tekint vissza a tónál, ugyanis az első ünnepséget 1935 júniusában rendezték.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára megnyitójában hangsúlyozta, idén hét nemzetközi vitorlásversenyt rendeznek Magyarországon, amelyek közül négynek Balatonfüred lesz a házigazdája. A vitorlássport helyzetéről elmondta, az elmúlt években növekedett a sportág támogatása, szélesítették az utánpótlást, és javultak az eredmények is.

A megnyitó után felvonták a nemzetiszínű lobogót a Kishamis hajón, amelynek fedélzetéről megkoszorúzták a tavat.

 

Bóka István polgármester elmondta, Balatonfüred a vitorlázás egyik fellegvára, ugyanis a sportág hazai elindulása a településhez köthető. Hangsúlyozta, bár a vitorlásszezon szimbolikus megnyitása májusra esik, a balatoni szezon egyre hosszabbá vált, a tó egész évben kínál programokat az idelátogatóknak. A városvezető kiemelte, az idei év különleges a városnak, ugyanis Balatonfüred is házigazdája lesz a FINA vizes világbajnokságnak.

Gerendy Zoltán, a Balatonfüredi Yacht Club elnöke beszédében kiemelte, a magyar vitorlázás számára is meghatározó év az idei, ugyanis a sportág korábban nem kapott ekkora támogatást, mint 2017-ben. A vitorlázás alapelvei kapcsán elmondta, a sportágat és a klubot a tisztelet, az önzetlenség és a megújulás jellemzi, és erre nevelik a náluk megforduló fiatal vitorlázókat is.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke a sportág sikereiről beszélt köszöntőjében.

A beszédek után felavatták az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club emléktábláját, délben pedig 160 résztvevővel elrajtolt az évadnyitó vitorlásverseny.

A yachtklub megalapításának 150. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázatra közel 100 rajz érkezett, a legszebb alkotások a Vaszary Galéria kávézójában láthatók a nyáron.

A vitorlabontón közreműködött a 4 for Dance táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!