Hírek

2014.02.19. 09:09

Lúzer betörő - Sólyban maradt a millió dolláros kazah kincs (frissítve)

Nem műértő volt a betörő, az biztos, mert legkevesebb egy millió amerikai dollár értékű műkincset hagyott a sólyi művelődési házban szerda hajnalban, ahová az épület oldalán levő ablakokat felfeszítve jutott be. A riasztó zsinórját elvágta.

Kovács Erika

- Nagy kő esett le a szívemről, hát még a tulajdonoséról – mondta Papp Attila, a Kurgán Kft. ügyvezetője, amikor a nyomozókkal, valamint Bikádi László polgármesterrel együtt kijött az épületből, ahol érintetlenül találta meg a műkincseket tartalmazó dobozokat. Az üzletember cége hozta be Magyarországra a világritkaságnak számító, a kazah állam jelképének számító Szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukcióit, az aranyozott műtárgyakat, amiket átmenetileg, megőrzésre helyeztek el az épületben. Tavaly év végén a megyei múzeumban történt tűzeset miatt helyszűke miatt vitték át azokat Sólyra. A gyűjteményre kötöttek biztosítást, és mielőbb elviszik azokat, de a helyet az üzletember nem kívánta megnevezni.

Hogy mit kereshettek, vagy kereshetett az elkövető, azt még nem lehet tudni, műkincset azt nem, az biztos, a számítógépek is a helyükön vannak, valószínűleg készpénz után kutatott – vélekedett a polgármester, aki üdvözli, hogy a helyükön maradtak a kazah államfő restaurátorának tulajdonában levő gyűjtemény.

A betörést szerda hajnalban Gőbölös Józsefné Ica asszony (képünkön) észlelte, amikor takarítani akart menni az épületbe. - Még mindig nem tértem napirendre  a történtek felett, még mindig remeg a gyomrom – mondta felindultan. - Amint beléptem a házba, már láttam valami baj van, az ablakok nyitva voltak, a riasztó zsinórja meg kilógott a falból. Azonnal szóltam a falu vezetőinek, akik értesítették a rendőrséget, akik a helyszínelést az épületben és a környékén jelenleg is végzik.

(Fotó: Kovács Erika)

Az épülethez legközelebb levő ház lakói semmit nem hallottak a betörésből. A sólyiak nem tudták, hogy milyen értékes gyűjteményt helyeztek el az épületben, de nagyon örülnek annak, hogy épségben visszakerülnek a tulajdonoshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!