Hírek

2014.11.23. 13:51

Kisimítják a 8-as főutat

Több helyütt az eredeti magassági nyomvonaltól eltérő szinten korszerűsítik a 8. számú főútvonalat. Ennek az oka, hogy a haladási sebességet 110 kilométerre emelik.

Tremmer Tamás

Még ha most gondot is okoz, azért az autósok nagy része örömmel nyugtázza, hogy Veszprém megyében a 8-as főútvonal több pontján is jelentős fejlesztés zajlik. Szembeötlő, milyen horderejű munka a korszerűsítés. Az útvonalat végig járva az tapasztalható, hogy az új nyomvonal szintje sok helyütt eltér az eredetitől, néhol magasabb, néhol pedig alacsonyabb. Ez a litéri-, és a hajmáskéri csomópontok közötti szakaszon nem annyira feltűnő, mint a Márkó-Herend közötti szakaszon. Ez utóbbinál a szintkülönbség közel egy méter is lehet.

Mi indokolja ezt a szintkülönbséget? – kérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től. Az eredeti magassági nyomvonaltól való eltérések oka, hogy a 8. számú főútvonal korszerűsítése során a tervezési sebességet 110 kilométerre emelték.  Az úgynevezett homorú és domború lekerekítéseket, azaz a magassági vonalvezetést ehhez a tervezési sebességhez kellet igazítani a forgalombiztonságnak és a műszaki szabványelőírásoknak megfelelően, mondta Loppert Dániel kommunikációs vezető. Természetesen a két pálya (a jobb és a bal oldal) magasságát a kivitelezés során összhangba hozzák, ahogy tették ezt a Litér – Hajmáskér szakaszon is.

Bánd és Herend között az út mellett több munkagödör is van. Ezek a téli havas, csúszós útviszonyok között ez életveszélyes szituációkat eredményezhetnek. Loppert Dániel jelezte, a Márkó – Herend szakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel egyeztetett és jóváhagyatott, a forgalombiztonságnak megfelelő munkaterületek. Az építés alatt lehet látni kialakított munkagödröket, de ezeket a vállalkozó előírás szerint szigorúan elhatárolja és a munka végeztével vissza is temeti. Amennyiben az időjárás engedi és a vállalkozó télen is tud munkát végezni, úgy a szakaszon a kivitelezés adott ütemének megfelelő forgalomterelésre kell számítani. A közlekedők megértését és türelmét kérik: a sebesség- és forgalomkorlátozásokat betartva óvatosan közlekedjenek.

Címkék#8-as főút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!