Hírek

2013.11.30. 22:26

Kigyulladt a Bakonyi Tájház (frissítve)

Szombaton éjjel kapott lángra a Bakonyi tájház Veszprémben, a nádfedésű épület tetőszerkezete leégett. Az épület életveszélyessé vált.

Tremmer Tamás

Nem lehetett nyugodt az éjszakájuk a Veszprém megyei katasztrófavédőknek. Szombaton éjjel kapták a bejelentést, miszerint a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum szomszédságában álló Bakonyi tájház tetőszerkezete teljes terjedelmében ég.

A tűzhöz a veszprémi, balatonfűzfői és pétfürdői hivatásos tűzoltó-kapitányságról érkezett összesen négy tűzoltófecskendő, egy vízszállító és egy magasból mentő gépjármű, tájékoztatta a Naplót Csépányi-Barczi Petra, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tűzoltók vasárnap hajnali négykor tudtak csak távozni a helyszínről. A tűzben szerencsére senki sem sérült meg, s a lángok sem terjedtek át más épületre. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szerint az épület életveszélyessé vált.

Dr. Limbacher Gábor megyei múzeumi igazgató lapunknak elmondta, a tetőszerkezet megsemmisült, a tájházban 50 millió forintnyi kár keletkezett. A fenntartónak volt biztosítása az épületre. Az épületben található műtárgy gyűjtemény a tűz és az oltás nyomán kormos illetve vizes lett, de szerencsésre nem menthetetlen. A tárgyakat a Laczkó Dezső Múzeum aulájában vitték, ezért a múzeumot vasárnap nem nyitják ki a nagyközönség előtt. A keddi nyitásig azonban a tárgyakat innen elszállítják.

A tűz okáról nem tudott nyilatkozni, egyelőre annyi valószínűsíthető, hogy az épület hátuljánál keletkezett. A tájház télen zárva tartott, ezért az épület nem volt áram alatt, mindössze a tűzjelző rendszer, és a riasztó üzemelt.

Az igazgató elgondolkodtatónak tartja, hogy az országban több ilyen nádfedeles tájház is áll, s azok ritkán kapnak lángra. A veszprémi bakonyi tájházban pedig 2008 után immár másodszor keletkezett tűz. És öt évvel ezelőtt is szombaton este...

A fapadlós bakonyi tájház az egyik legrégebbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely, 1935-ben közadakozásból épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!