Hírek

2012.05.22. 05:21

Ki vigyáz a gyerekre a nyári szünetben?

Megyei körkép - A héten sok óvodában már megtartják az évzárót, elbúcsúztatják az iskolába készülő nagycsoportosokat. Az intézmények persze még nem zárnak be, a nyári szünet legtöbb helyen június végén kezdődik.

Munkatársainktól

Az évzárók is jelzik, újra itt a nyár, közeledik a szünidő az óvodások számára is. A legtöbb intézményben négy-öt hetes szünetet adnak ki, ám ezzel együtt szinte mindenütt tartanak óvodai ügyeletet is, ahol összevont csoportokban vigyáznak a gyerekekre.

A szülők számára a négy-, öthetes szünet azért jelent gondot, mert sokan nem tudnak ennyi időre szabadságot kivenni. Ezért, ha nincs más lehetőség, az anyuka és az apuka megosztva vigyáz a kicsi(k)re, s bizony ilyenkor az is megeshet, hogy közös, családi pihenésre nincs mód. Jobb esetben azonban a nagyszülők segítenek megoldani a gyerekfelügyeletet. Ahány család, annyi kihívás és annyi válasz a nyár egyik nagy gondjára.

A szentkirályszabadjai Szalainé Bartl Ágota abban a szerencsés helyzetben van, hogy otthon dolgozik, ezért munka közben is oda tud figyelni mindkét gyermekére. Vészhelyzetben azonban a nagymamákra bízza a 12 és 6 éves gyermekét. Barátnője, Döbröntei Cintia viszont három óvodás korú gyerkőcöt nevel, ráadásként most tért vissza dolgozni. A három-, öt- és hatéves csemete felügyeletét a nyári szünidőben a nagymamák segítségével oldja meg. Ám mivel a mamák is dolgoznak még, ezért az év elején megbeszélik egymást közt, ki melyik héten tudja vállalni a kicsiket. A fennmaradó két hét egyikén a család együtt pihen, majd az unokatestvér veszi át a stafétát. A tapolcai Borsosné Tóth Szilvia két kislányára, a 10 éves Biankára és az óvodától most búcsúzó 7 éves Rékára a nagymamák vigyáznak felváltva a nyáron. Az egyik nagymama falun él, ott különösen élvezik a szabadságot a lányok, de mindkét nagyszülőnél szívesen töltik az időt. Az egyik nagymama pedagógus, így ő szabadabb  nyáron.

Veszprém hat önkormányzati körzeti óvodájában és tagóvodáiban - tizenhárom épületben - június 18. és augusztus 24. között folyamatosan tartanak öthetes nyári szünetet, tájékoztatott Kovács Éva, a polgármesteri hivatal oktatási és sportirodájának óvodai referense. A vezető óvónők egyeztetnek a szülőkkel, az óvodákkal és a fenntartó önkormányzattal: minden héten lesz nyitva tartó ügyeletes óvoda. Nem nagy számban, de vannak olyan szülők, akik - mivel nem tudják másként megoldani - gyermekeiket az óvodai nyári szünet mind az öt hetén a kijelölt ügyeletes óvodába adják. Az Ajkai Városi Óvoda vezetője, Ráczné Németh Csilla úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a városban minden nyáron több óvoda is nyitva van egy időben. A szülők választhatnak, hogy melyikbe szeretnék vinni gyermeküket. Idén nyáron a Hétszínvirág óvodát felújítják, így a szokásos egy hónapos leállás helyett egész nyáron zárva lesz az épület. A többi pedig kettesével lesz nyitva felváltva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!