Hírek

2009.09.11. 02:28

Katanics nem indul jelöltként - Nem a teljesítményt értekelik a pártban

Veszprém - Katanics Sándor MSZP-s képviselő úgy döntött, kilép az országos politika színpadáról, a következő ciklusban nem indul egyéni képviselőjelöltként. Elhatározásának indokairól kérdeztük.

Varga Domokos Péter

Mindenekelőtt leszögezte, döntése nincs összefüggésben azzal a körülménnyel, hogy ma úgy tűnik, kevés az esélye a parlamentbe történő bejutásának. 2006-ban is a vállalható program és a kitűzött célok mellé csatlakozott, a megyei lista ötödik helye nem tűnt befutónak.

A politikai munka kemény napi küzdelmeket hozott, különösen agresszívvá 2006 szeptemberétől, az őszödi beszédtől vált. Eközben egyre inkább érezte, hiányzik az a hivatás, amit főállású képviselővé válása előtt megszokott és megszeretett, a tanítás. Munkahelyét, a Lovassy gimnáziumot sohasem hagyta el teljesen, fizetés nélküli szabadságra távozott csupán. Szeptembertől újra tanít, ezt a helyzetet viszont nagyon nehezen lehetne összeegyeztetni egy várhatóan minden eddiginél keményebb kampányban való részvétellel. Indokai közül nem hallgatta el azt sem, hogy pártján belül vannak olyanok, akiknek a hite-lessége számára is megkopott . Úgy érzékeli, pontosan ezek az emberek azok, akik a baloldali politika meghatározó személyiségeiként - s afféle megélhetési politikusokként - továbbra is ott akarnak parlamenti képviselőként is lenni az országos politikában. - Sajnos az én pártom tagsága sem ért el addig, hogy teljesítményt értékeljen elsősorban és ne évtizede elavult érde-meket és pozíciókat - fogalmazott.

Döntése meghozatalában szerepet játszott az a körülmény is, hogy a veszprémi 6. számú országgyűlési választókerület - ahol őt pártja indítani kívánja - az ország legkisebb választókerülete 26 ezer választójával. Ezzel szemben vannak 66 ezer választóval rendelkező körzetek is, azaz a veszprémi 6-osban élők két és félszer nagyobb szavazati joggal bírnak, mint például a Pest megyeiek. Meg kellene változtatni a választási körzeteket, itt lenne az ideje Veszprém városát egy választóke-rületté összevonni, a megyében pedig elég lenne a hét helyett hat körzet. Úgy látja, ezt a változtatást a hozzá legközelebb álló párt sem akarja igazán .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!