Hírek

2014.11.24. 18:55

Karácsonyi vásárok a megyében

Városainkban általában rendeznek adventi vásárt, de mindenütt kapcsolódnak hozzá kulturális műsorok is.

Munkatársainktól

Hétfőn megnyílt a hagyományos adventi vásár a veszprémi Kossuth Lajos utcán. A sétálóutcán 26 árusítóhelyén helyi és megyei kereskedők árulják termékeiket, mondta érdeklődésünkre Kaczor Krisztián, a vásár lebonyolításáért felelős cég ügyvezetője. A portékák között az elmúlt évekhez hasonlóan ajándéktárgyakat, könyveket, kézműves- és népművészeti termékeket épp úgy találni, mint játékokat, adventi díszeket és téli ruhaneműket.

A vásárba – amely hétfőtől csütörtökig és vasárnaponként 9 és 18 óra, míg pénteken és szombaton 9 és 19 óra között tart nyitva – vendéglátóegységek is kitelepülnek, tette hozzá Kaczor Krisztián. Az adventi vásár december 24-én délig várja a vásárlókat, szombatonként és vasárnaponként kulturális műsorok és gyerekprogramok is szórakoztatják a látogatókat.

Várpalotán idén sem rendeznek külön karácsonyi vásárt. A korábbi években voltak ugyan próbálkozások, ám nem volt valódi lakossági igény az ilyen jellegű programokra. A település központjában, a Faller szakképző előtt azonban idén is lesz lehetőség kürtőskalácshoz, meleg teához és forralt borhoz jutni az ott felállított faházakban.

Talabér Márta polgármester elmondta, az adventi időszakban két helyszínen, a Thury-várban és az Inotai Közösségi Házban is minden hétvégén rendeznek karácsonyváró programokat. Most szombaton 16 órától Inotán Opsitos István, a városrész önkormányzati képviselője mond köszöntőt, majd a Várpalotai Gyermekkórus és a Készenléti-lakótelepi óvoda apróságai adnak ünnepi műsort. Vasárnap 16 órától a Thury-várban a polgármester köszönti az érdeklődőket, gyújtja meg az első gyertyát az adventi koszorún, majd Kővári Judit, Kiss Kamilka és Biernaczky Anna ad koncertet.

Zircen december 20-án szombaton rendezik meg a hagyományos mindenki karácsonyát az adventi programsorozatban. Ezen a napon templomi betlehemes játékokat adnak elő a hittanos gyerekek. A díszudvari forgatagban kézműves portékák vására, karácsonyi kalács, forró tea, forralt bor és vidám hangulat várja a kicsiket és nagyokat. Délután Bolya Mátyás és a zeneakadémisták adnak adventi koncertet az apátsági látogatóközpont Gobelin-termében, melyet adventi gyertyagyújtás követ. A vásárra a szervezők meghívták a bakonyi termelőpiacot Szarvaskútról, az akli major piacot, A Bakonyért Vidékfejlesztési Egyesület helyi márkaprojektjének képviselőit, valamint helyi termelőket, kézműveseket. Encz Ilona, a művelődési ház intézményi egység vezetője elmondta, a civil közösségek forralt borral, az Erdélyi Baráti Kör pedig kürtőskaláccsal várja a látogatókat.

Pápán november 28. és december 21. között a város hagyományos, Gyertyafényes advent elnevezésű programsorozatának ad otthont a Fő tér. Az adventi vásár és a hozzá kapcsolódó rendezvények idén a Galéria bisztró előtti téren kapnak helyet. Az itt felállított faházakban a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő ételeket, italokat kínálnak a kereskedők. Emellett kézműves termékek gazdag választéka, illetve a katolikus iskola aulájában ajándékkészítő játszóház is színesíti majd a felhozatalt. Az adventi hétvégéken színpadi programok várják az érdeklődőket, ünnepi műsort ad többek között a Rocktenors zenekar, a Ribillio Andante Jazz Quartett, valamint Vásáry André.

Ajkán november 28-án nyitják meg az adventi vásárt a szokásos helyen, az agórán. Az idén 12 árusító pavilon várja a vendégeket étellel, itallal, ruházattal, bizsuval és egyéb ajándéktárgyakkal. Az árusok 9 órától legalább 17 óráig nyitva tartanak.

Devecserben karácsonyi vásár nem lesz, de adventi estéket szerveznek vasárnaponként különböző kulturális programokkal, mint például néptánc, kézműves elfoglaltságok, gyerekműsorok és koncertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!