Hírek

2015.01.27. 18:24

Ismeretlen hatású biofű

Veszprém – Kiszámíthatatlan hatása lehet a fogyasztóra a neve ellenére szintetikus anyagokból előállított biofű nevű kábítószernek.

Marton Attila

Növekedett a biofüvet fogyasztók száma az elmúlt években, és a kamaszok között is elterjedt a használata, közölte érdeklődésünkre Babusa Péter, a veszprémi Alkohol–Drogsegély Ambulancia klinikai szakpszichológusa. Elmondta, az új szereknél kiszámíthatatlan a hatás, emiatt gyakoribbak a fizikai és pszichés rosszullétek a fogyasztóknál. Az ambulancia tapasztalatai szerint a biofűhasználóknál nagyobb a hozzászokás veszélye, és nagyobb számban észlelhetők mentális, szociális problémák, mint például a marihuána esetében.A veszprémi intézmény munkatársai 2009-ben találkoztak először ezt a szert használó fogyasztóval. 

A biofű a marihuána hatóanyagához hatásában hasonló anyagot tartalmaz, de ezek a természetben nem fordulnak elő, szintetikusan, laboratóriumokban állítják elő, a bennük található hatóanyagok erőssége jócskán meghaladja a THC-ét, a marihuánás cigaretta fő pszichoaktív hatóanyagáét, mondta Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. Hozzátette, a bio- vagy műfű nevek egy szintetikus kannabinoid családot jelölnek, amelybe 200–250 féle szer tartozik, amelyek szerke-zetükben különbözőek, de ugyanarra a receptorra hatnak. Arról, hogy a THC-hoz hasonló függőséget okozhatna a biofű, egyelőre keveset tudnak, s Zacher Gábor szerint éppen az a legnagyobb veszély, hogy nincs elég információjuk a szakembereknek az újfajta szerekről.

A főorvos megjegyezte, a biofű hatóanyagával az 1970-es években orvosi felhasználás céljából kezdtek foglalkozni, de a kísérletek nem jártak eredménnyel. A szer 2004-ben jelent meg Európában, Magyarországon két-három évvel később kezdett terjedni Spice és K2 néven. Az utóbbi években egyre több újfajta szer jelent meg a drogpiacon, azonban gyakran két-három év is eltelik, mire a szakemberek beazonosítják a hatóanyagot és annak kockázatait, és rákerül a törvényen kívül helyezett pszichoaktív szerek C-listájára, fűzte hozzá a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!