Hírek

2012.09.06. 09:55

Hiányzik a támogatás

Bakonyszentiván - Már tavaly októberben pályáztak a rendezvényre, kaptak is a Leaderen belül ötszázezer forintot. A pályázat tartalmazta a programot is, ami a közelmúltban tartott falunapot színesítette.

Nagy Imre

Az udvari színpadon éppen a Pápai Musical Stúdió slágerei szólnak, ezeket a nagy meleg miatt a fák árnyékából figyelik, éneklik együtt a csapattal az érdeklődők. Az udvar másik felében ügyes mesterek kézműves játszóházat tartanak gyerekeknek. A kisebbek kitanulhatják a kosárfonás, a nemezelés, a rongybaba készítés mesterfogásait, de népszerű az arcfestés is. A merészebb felnőttek különböző ízesítésű pálinkákat kóstolhatnak, rá pedig változatos ízekben mézet fogyaszthatnak.  

- A programunkba - a megkötött egyezség alapján - mindig bevonjuk a környező falvak művészeti csoportjait is. A cél a szórakozás, az, hogy a település lakói, és mindenki, aki ellátogat hozzánk, jól érezze magát - fogalmaz Boldizsárné Ledó Edit polgármester, aki arra is szakít időt, hogy a legutóbbi történésekről beszámoljon. 



-  Egy pápai színtársulat, a Teleszterion Színházi Műhely tartott nálunk nemrég egy alkotótábort, büszkék vagyunk arra, hogy minket választottak színhelyül. Rendeztek egy záróműsort a község lakóinak, ami szintén jól sikerült, illetve a sátortábor színhelyén egy vidám vásári jelenetet is előadtak. Fejlesztések? Erre sajnos idén nem jut pénzünk - mondja a polgármester.

- Jelenleg ott tartunk, hogy a kifizetéseinket nagyon meg kell gondolnunk. A tavalyi évhez képest másfél millió forinttal kevesebb volt az állami támogatás, és ez egy ilyen pici falunál nagyon jelentős hiány. Vissza kell tehát fognunk a kiadásainkat. Eddig az egész faluban nyírtuk a füvet, hogy egységes képest mutasson a település. Most kicsit szigorúbb a dolog, már csak a közterületekre jut pénz, így mindenki kénytelen rendet tenni a saját portája előtt. Megértem, hogy ezt a megszorítást nehéz belátni, de nem tehetünk mást - fogalmazott a polgármester.  Idén pályázni sem tudott a település, pedig a fejlesztések szükségesek. 



- A szívem vágya az, hogy Bakonyszentiván „zöld faluvá” váljon. Ehhez keresem a pályázati lehetőségeket, és bár ezek még nem indultak be, egyre többen belátják, hogy a dolog működik. Több önkormányzattal tárgyaltunk, pozitív a hozzáállás. Be kell látnunk, hogy ilyen energia árak mellett a kicsi falvaknak hosszú távon nincs más esélye. Azt szeretném, ha nem csupán a hivatal kiadásai, de az itt élők villany- és gázszámlája is csökkenne ettől. Az emberek viszont bizonytalanok, hiszen nem tudhatják, mit hoz a következő év - tudtam meg.  A falunapon nagy sikere volt a vanyolai asszonykórusnak, és a győri színház operett előadásának is. A tombolát követően megérkezett a sztárvendég is, Aradszky László most is kiváló hangulatot teremtett örökzöld slágereivel. A bakonyszentivániak falunapját közös vacsora zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!