Hírek

2015.01.24. 06:58

Hóhelyzet Veszprém megyében: havazik és jönnek a mínuszok (folyamatosan frissítve)

Veszprém - Nyugatról szombaton hajnalban megérkezett a hó, a Dunántúl nagyobb részén enyhén havazik, amelyre napközben is az ország középső részén is bárhol lehet számítani. Keleten eső, havas eső esik - derül ki az időjárás előrejelzésből.

Szabó Péter Dániel

07:25 Fokozott figyelemre inti a közlekedőket a katasztrófavédelem. Már kora reggel vannak nehezen járható utak a megyében, a 82-es, és 83-as utak magasabb pontjain és Tapolca térségében okoz közlekedési nehézségeket az időjárás. A hó rendszerint nem marad meg, de a latyakos út is csúszós, veszélyes -figyelmeztet a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Balatonfüreden erős szélre és hóra ébredtek a helyiek. Igaz a hó legfeljebb az autók és a házak tetején maradt meg, az úton elolvadt.

07:30 A hőmérséklet nulla Celsius fok körül alakul egész nap, a szél még gyenge, de később megerősödik, viharossá fokozódik. A rendőrség azt kéri, csak téli gumival, nagyon óvatosan közlekedjen mindenki, számítsanak az úton levők erős széllökésekre, lefagyásokra, vízátfolyásokra, a biztonság érdekében tartsanak nagyobb követési távolságot az autósok.

A hóval együtt a mínuszok is megérkeznek, a fagypont körüli hőmérséklet főként hajnalban lesz jellemző. Az előrejelzés szerint vasárnap még hószállingózás, havazás továbbra is előfordulhat többfelé az országban, keleten havas eső is hullhat. Nyugaton, északnyugaton továbbra is viharos marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz négy Celsius fok között alakul. Hétfőn a Dunántúlon folytatódik a szeles idő, eleinte elszórtan várható még hózápor, hószállingózás, keleten akár eső, havas eső; miközben nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. mínusz egy és plusz négy Celsius fok közé melegszik a levegő.

Az orvosmeteorológia jelzi, szombaton folytatódik a kettős fronthatás, az egészséges szervezetek számára is megterhelő napok jönnek. Előfordulhat intenzív, tartós fejfájás, migrén, a szeles idő ingerlékenységet, türelmetlenséget okozhat. Különösen nehéz napok várnak a szívbetegekre és az idősekre, vérnyomás-ingadozás, légszomj, rosszullét jelentkezhet. Öltözzünk melegen, rétegesen, illetve fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, hogy elkerüljük a megfázásos, meghűléses betegségeket Az időjárás miatt megyénkben szombaton reggel semmilyen kiemelkedő eseményt nem jelzett a rendőrség, a katasztrófavédelem, úgy tudjuk, az utak járhatóak, a tömegközlekedés zavartalan.

09:10 Tapolcán és környékén hajnal óta apró pelyhekben esik a hó, délelőttig néhány milliméter magasságú. Erős szél fúj. A hőmérséklet 0 fok körül van. Az utak nedvesek, hókásásak, síkosak.

09:20 Várpalotán és térségében hajnal óta szállingózik a hó, az utóbbi egy órában kissé intenzívebben esik, s erősen fúj a szél. Mindez azonban nem nehezíti a közlekedést. Az utak a városban és térségében is jól járhatóak, Tés és Jásd felé is könnyen el lehet jutni.

Olvasónk egy videót is feltöltött a youtube-ra a várpalotai hóesésről.

09:49 Több olvasónk jelezte: a 82-es számú főúton, a Győr, Zirc, Veszprém szakaszon nehezen lehet közlekedni a havazás, a jegesedés miatt. A felvetésre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője erre azt mondta: munkagépeik folyamatosan dolgoznak, de kettő és négy óra között van az úgynevezett megfordulási idejük adott útszakaszon, és mindenütt egyidőben nem képesek ott lenni. Járhatatlan útszakasz és elzárt település nincs megyénkben a havazás miatt - jelezte. Hozzátette: Veszprém megyében a Bakonyban hullik a legtöbb hó, akár tíz centiméter is lehet, erős szél Tapolcán és környékén jellemző. A havazás miatt a legkritikusabb a helyzet Veszprém, Somogy, Győr-Moson-Sopron megyében.

10:11 Lezárták a 82-es számú út Győr felől érkező szakaszát, a forgalmat Bakonyszentkirály és Dudar felé terelik - közölte a megyi rendőr-főkapitányság.

10:23 Pápán hajnali négy óra környékén kezdett el esni a hó, öt órakor pedig munkába indultak a járműveink is – közölte megkeresésünkre Buics Lajos, a pápai városgondnokság kommunális csoportvezetője. – Először sóztuk az utakat, majd most már – az alvállalkozók bevonásával – az összes járművünk ekéz. Eddig körülbelül 5-6 centiméter hó esett, és ezt már lehet ekézni – fűzte hozzá. Mint mondta, folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, így nem érte őket meglepetésként a havazás, ami így nem is okozott gondot a városban. Polgár Elemértől, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pápai Üzemmérnökségének vezetőjétől megtudtuk, a pápai járásban 8-12 centiméter hó esett. – Gépeink hajnaltól kezdve folyamatosan járják a járás útjait. Munkás hétvégének nézünk elébe – nyilatkozta a veol.hu-nak Polgár Elemér. Hozzátette, készültek a havazásra, jelenleg öt sószóróval és hét hóekével dolgoznak. A pápai járás minden útja járható.

10:45 Reggel óta öt géppel és kézi erővel is tisztítja a város útjait a Várpalotai Közüzemi Kft. Horváth Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója a Napló kérdésére elmondta, a közlekedési problémák megelőzése miatt korán csatasorba állították a cég hótoló és síkosságmentesítő gépeit, s összeállt a gyalogos közlekedési útvonalakat kézi erővel tisztító csapat is. Jelenleg nincs gond a közlekedéssel a városban, ám ha szükséges, folyamatosan dolgoznak majd a Várpalotai Közüzemi Kft. munkatársai, tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kolontár

Ajka

Devecser

12:20 Ajkán és Devecserben is havazik. Az utak többsége járható, azonban a síkosság miatt fokozott figyelem szükséges mind a gyalogos közlekedésben, mind a járművezetés során. A reggeli órákban Devecser-Kolontár-Ajka 15 kilométeres szakaszán két jármű az árokba csúszott. A műszaki mentés még délelőtt megtörtént.

12:33 Zircen és környékén vizesek, hókásásak az utak. A reggeli jelentősebb havazás az elmúlt órákban mérséklődött. Hóátfúvások nincsenek, a közútkezelő munkatársai folyamatosan tisztítják, sózzák az utakat.

13:25 Civil tudósítónk, Kiss Milán készített videót a bakonyoszlopi havazásról.

15:57 Galériánk a behavazott Zircről. 

16:45 A 8-as főút Várpalota és Veszprém közötti szakasza kiválóan járható. Az út nedves, a haladást csak az erős, néhol viharossá fokozódó, oldalról fújó szél nehezíti. Várpalotán és környékén a szállingózó hó volt jellemző a délutáni órákban. Az utak szintén nedvesek, ám a folyamatos síkosságmentesítésnek köszönhetően jól járhatóak, Tés és Jásd felé is gond nélkül fel lehet hajtani.

17:29 Cseszneknél és Tótvázsonynál akadtak el az úton a kamionok szombaton, akiket a a zirci, valamint a veszprémi és a tótvázsonyi tűzoltók segítettek a továbbhaladásban - tudtuk meg a megyei katasztrófavédelemtől. (Bővebben: itt)

18:31 Havas utak a Bakonyban - galéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!