Hírek

2013.08.09. 18:19

Géczi János kiállítása: kollázsok szalagcímekből

Kollázsok és dekollázsok címmel nyílt kiállítása Géczi János író-képzőművésznek a Dubniczay-palotában péntek délután.

Marton Attila

Három teremben és az azokat összekötő folyosón közel negyven alkotás látható. Az újságcikkrészletekből, valamint különböző napilapok és reklámújságok kisebb-nagyobb címeiből, szalagcímeiből és alcímeiből megszülető kollázsokon a magyar mellett többek között angol, olasz, szerb és kínai nyelvű szövegek olvashatók hol szépen szabályosan egymás mellé illesztve, a felületet teljesen beterítve, netán éppen egymásra ragasztva a kép szélén, esetleg közepén, félkövéren vagy éppen ritkítottan szedve.

Kilián László, a tárlatot rendező Művészetek Háza igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte, az alkotónak tizenegy év után látható újra egyéni kiállítása Veszprémben. Susanna Lakner (Lakner Zsuzsanna) kollázsművész megnyitójában hangsúlyozta, a kollázst készítő mindenütt nyersanyagot keres, ha pedig még író is, a vizuális ingerek mellett a szövegek is hatnak rá.

 

Géczi János író, képzőművész a kiállítás pénteki megnyitóján (Fotó: Nagy Lajos)

Az alkotások Lakner szerint nem is elsősorban képek, hanem szavakkal sűrűn teleszórt falikárpitok, amelyek képesek nyomdatechnikájukkal definiálni azt a kort, amelyben készültek.

A képek készítésének módszerét a cut-up technikához hasonlította: az alkotó az egyik talált fecnit hozzárendelte egy másodikhoz, majd azt egy következőhöz. A látogatóktól függ, mennyire mélyen hajolnak bele a képbe, csak a látványra figyelnek, vagy megpróbálják dekódolni a szövegeket, fogalmazott a kollázsművész, majd hozzátette, az a jó kiállítás, ahol a látogató a művészet közvetítésével önmagával találkozik Ha ezek a képek túlélnek minket, erről a korról, a Gutenberg-galaxisról mesélnek majd egyszer, zárta megnyitóját Lakner. A kiállítás szeptember elsejéig látogatható.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!