Hírek

2014.10.29. 16:19

Figyeljünk értékeinkre a temetőkben

Nagy forgalomra kell számítani az utakon és a temetők környékén mindenszentek ünnepe és a halottak napja miatt a hétvégén. Ilyenkor sok a lopás, amit a temetőbe látogatók sérelmére követnek el – derül ki a megyei rendőr-főkapitányság közleményéből.

Munkatársainktól

A rendőrség azt tanácsolja, hogy körültekintően, óvatosan vezessenek és parkoljanak a gépjárművezetők, figyeljék az aktuális forgalmi rendet és a temetőknél irányító rendőröket, polgárőröket. Kérik azt is, hogy a gyalogosok is tartsák be a szabályokat, az autós forgalmat ne akadályozzák, aki teheti, használja a tömegközlekedést. – Az autóban látható helyen értéket ne hagyjunk, a jármű ablakait húzzuk fel, az ajtókat zárjuk be, a temetőben értékeket, táskákat ne tegyünk le őrizetlenül! – javasolja a rendőrség.

Ilyenkor az egész ország útra kel, felkeresi a hozzátartozók sírját (Illusztráció: archív)

Zircen három temető található, melyek közül kettő üzemel. Az felső temetőben ezerhatszáz, az alsó temetőben háromszáz sírhely van. A harmadik, izraelita temető, melyet a közelmúltban a holokauszt emlékévhez kapcsolódva felújítottak, nem funkcionál.

A két működő temetőben idén nem volt jelentős a lopáskár, tudtuk meg Schreindorfer Károlytól, a Zirci Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Tavaly szinte minden héten tűntek el mécsesek és bronz tartóedények. A temetőgondokság figyeli a területeket, azonban kivédeni nem tudják az esetleges lopásokat. Az ügyvezető szerint a temetők bekamerázása nem lenne etikus megoldás, továbbá gondot jelent az is, hogy biztosítást nem lehet kötni az ilyen típusú káreseményekre.

Szerda reggeltől hétfő estig összesen 56 polgárőr ad szolgálatot a meghosszabbított nyitva tartású sümegi temetőben és a városban, tudtuk meg Molnár Zoltántól, a Sümegi Polgárőr Egyesület elnökétől. A korábbi évekhez hasonlóan a polgárőrök reggeltől a temető zárásáig látnak el szolgálatot úgy, hogy mindig lesz, aki a parkolókat figyeli, mások a temetőben ügyelnek a rendre és vagyonbiztonságra. Mindenszentekkor és halottak napján nemcsak a temetőt és környékét felügyelik a rendőrökkel együtt, hanem egyes polgár-őrök motorral járják a várost, figyelik a boltok környékét, a vendéglátóhelyeket, a pályaudvarokat. A sümegi járás minden temetőjénél pénteken, szombaton és vasárnap több rendőrrel találkozhatnak az emlékezők, tudtuk meg Makkos Róbert rendőr alezredes őrsparancsnoktól. A sírkerteket éjszaka is felkeresik a rendőrök. A temetők bejáratainál plakáton figyelmeztetik a látogatókat, hogy autójukat zárják be, irataikat olyan helyre tegyék, ahonnan nem tud kiesni, valamint ne hagyják őrizetlenül a táskájukat. Ajkán Tuboly József, az Ajkai Temető Kft. ügyvezetője elmondta lapunknak, hogy ilyenkor éjjel-nappal nyitva tartanak, hogy a hozzátartozók nyugodtan látogathassák a sírokat. A személyzet a sírhelyek keresésében is segít, valamint szemmel tartják a temetőket. A temetői parkolókra a polgárőrség ügyel, de a közterület-felügyelő szintén fokozottan figyel.

Badacsonytomajon négy temető van, egy az örsi városrészben, a többi pedig a tomajiban. Rakics Annától, a Vá-rosüzemeltető Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a temetők nem teljesen zártak, így bárki be tud menni bármikor a sírokhoz. Ezekben a napokban a polgárőrök és a rendőrök vigyázzák a nyugalmat és biztonságot, a sírokkal kapcsolatos tudnivalókról pedig a városházán adnak információt, illetve a temetők bejáratainál levő hirdetőtáblákon elhelyezett hirdetmények, térképek alapján szerezhetnek tudomást a látogatók.

Devecserben a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. felügyeli a temetőt, az ügyvezető igazgató, Ács Attila szerint éjjel és nappal is kamerák figyelik a temetőt, de személyesen is ott lesznek a cég dolgozói. Ők a nyitvatartási időben takarítanak is, a parkoló rendjére pedig a rendőrség és a polgárőrség ügyel. Ilyenkor előtérbe kerülnek a sírhely-hosszabbítási kérelmek is, azokra ugyancsak felkészülnek.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere elmondta lapunk érdeklődésére, hogy ezekben a napokban a rendőrség gyakran járőrözik, a polgárőrök is aktívabbak a temetők környékén, ahol meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat.

Balatonfüreden nem jellemzőek a temetői lopások, ha elő is fordul néha ilyesmi, az általában nem ebben az ünnepi időszakban történik – mondta a Naplónak a katolikus temetőket és a köztemetőt fenntartó Probio Zrt. kertészeti részlegvezetője. Pádár Tibor szerint az a tapasztalat, hogy halottak napján, ha csak keveset is, de mindenki áldoz virágra és mécsesre. Bár a városban kifejezetten jó a közbiztonság, és soha nem volt jellemző a temetői lopás, Pádár Tibor azt javasolja a gyászolóknak, hogy ha tehetik, inkább reggel vagy a délelőtti órákban látogassanak el a temetőkbe, ekkor vannak ugyanis a legkevesebben a síroknál. A Probio már gőzerővel készül az ünnepre, ellenőrzik a lámpákat, rendbe teszik az évek óta elhanyagolt sírokat, lenyírják a füvet, elvégzik a kisebb felújításokat, a hétvégén folyamatosan ürítik majd a konténereket.

– Lopás a veszprémi temetőkben is előfordul, de nem kirívóan sok – mondta a VKSZ Zrt. marketing- és pr- munkatársa. Bonyhádi Szilvia közölte, a temetői lopások két formájával kell szembesülnünk. Számos esetben a sírokról tűnnek el koszorúk, virágok, vázák, máskor viszont az általuk kihelyezett öntözőkannák. Ez utóbbiak pótlása egyszerűen lehetetlen olyan ütemben és mennyiségben, mint ahogy a lopások történnek.

– A temetőgondnokság munkatársai fokozottan figyelnek a temetők biztonságára. A kollégáknak sok lehetőségük nincs, hiszen még tettenérés esetén sem akadályozhatják az elkövetőt, csak megpróbálhatják visszatartani, amíg a hatóság megérkezik – fogalmazott.

Bonyhádi Szilvia hozzátette, az ünnepi időszakban a polgárőrök segítségére is számíthatnak. Hangsúlyozta, elegendő térfigyelő kamera beszerzése és a rendszer működtetése nem megoldható.

Pápán a Kálvária temető nyitva tartása – csakúgy, mint a hétköznapokon – a halottak napja hétvégéjén is korlátlan. Mail József apát-plébános lapunknak elmondta, a sírkertet napközben temetőgondnok felügyeli, míg a rendőrség jár-őrei a hétvégén késő estig ellenőrzik majd a temetőt és környékét. A plébános kérdésünkre megjegyezte, évközben előfordulnak lopások a Kálvária temetőben, azonban ünnepnapokon – valószínűleg a nagyobb rendőri jelenlét miatt – ez nem jellemző. A Méki-R Kft. által fenntartott Alsóvárosi temető november 1-jétől 4-éig meghosszabbított, reggel hét órától este tizenegyig tartó nyitva tartással fogadja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!