Hírek

2013.11.27. 15:27

Figyelembe veszik a lakosság igényeit Zircen

Zirc – A régi hulladéklerakó kármentesítése során a szomszédként érintett tulajdonosoknak tűrési kötelezettsége van, de ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet csinálni.

Varga Domokos Péter

Ezt városi önkormányzat képviselő-testülete által a minap rendezett közmeghallgatáson mondta el Spitz Roland,

a projekt önkormányzat által megbízott műszaki ellenőre. Miután tartott egy általános tájékoztatót a munkálatok jelenlegi állásáról, Ottó Péter polgármester azt kérdezte tőle, melyek azok a lakosságot érintő problémák, amelyek a kármentesítés folyamán felmerülhetnek. Ő egyébként már kapott ilyen jelzéseket.

Spitz Roland elmondta, konfliktusforrás elsősorban a területileg érintett szomszédokkal lehet, a szél óhatatlanul elhord valamennyit a hulladékból, de ezt a kivitelezést végző vállalkozónak kötelessége összeszedni. A közvetlen szomszédoknak a zaj, az áthallás is okozhat kellemetlenséget. A másik konfliktusforrás az éppen most zajló út építése. A legfőbb probléma az lenne, ha a régi lerakó kármentesítése alatt a hulladék elszállítására üzemszerűen használnák azt az utat, ami Zirc belterületén halad át. Ezt tilos megtenniük, ezért építenek egy másik utat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felújítják a Bakony Mg. Tsz tulajdonában lévő utat. Ám kiderült, a geodéziai kitűzés nem egyezik meg az ingatlannyilvántartásban kijelölt útszakasszal. Megfontolandó, hogy átmenjenek-e a szántóra, holott van kiépített út.

Az egyik érintett szomszéd, Vágenhoffer Péter két kérdést is feltett: egyrészt arról érdeklődött, mikor kap írásbeli választ a levelében felvetett problémáira, másrészt arra volt kíváncsi, kinek a tulajdonába kerül majd az elkészült út. Felvetése első részére Kaszás Béla, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal városüzemeltetési osztályvezetője elmondta, hamarosan megkapja az írásos választ. A kivitelező cég képviselője, Farkas Tamás építésvezető is arról tájékoztatott, meg kell oldaniuk azt a problémát, hogy a megépítendő útnál jelentős az eltérés az elméleti és a tényleges nyomvonal között. Az út a tsz tulajdonában van, de tulajdonosként megerősítették, hogy ők a telekkönyvi nyomvonal megerősítéséhez ragaszkodnak. Terveik szerint december végére kell elkészülniük az úttal, de ha az időjárás beleszól, tavaszra akkor is végeznek.

 

A régi, 1960-tól 1996-ig üzemelt hulladéklerakó, mint szennyező forrás megszüntetésére 1,38 milliárd forintot nyert az önkormányzat uniós pályázaton. (A város is csatlakozott a megye nagy részének hulladékszállítását és feldolgozását elvégző Tiszta Európa Programhoz.) A projekt során el kell szállítani a szigeteletlenül lerakott hulladékot, valamint csökkenteni kell a felszín alatti víz szennyezettségét. A kivitelezés idén július 30-án kezdődött meg, a befejezési határidő 2015. május 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!