Hírek

2015.03.25. 18:55

Felelőtlenül a halálba - vér és roncsok az utakon

Veszprém - Kilenc halálos balesetet mutatott be Pintér József főtörzszászlós és Jakab Zoltán főtörzsőrmester, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelői a tanulságok megbeszélése céljából szerdán, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola, és Kollégiumban. A diákok döbbent csendben nézték a filmet, majd elmondták, innentől kezdve jobban figyelnek a biztonságos közlekedésre.

Kovács Erika

Akár egy katasztrófafilmen, úgy peregnek a kockák a néma csöndben, a teremben a 11. R., a rendészeti fakultációs osztály előtt. A videón szerteszét heverő, fekete zsákkal letakart halottak, vér mindenütt, mentősök infúzióval állnak vérző sebesültek mellett szó szerint élethalál küzdelemben, autóroncsok, bennük élettelen testek, 180-as sebességnél kiakadt motor mérőórája a fűben, „Drága gyermekünk” feliratú fejfa az út mentén, virágok, koszorúk a tragédiák helyszínén. Aztán egy másik kockán rendőrök keresik a nyomokat, az okokat, tűzoltók vijjogva vágják a roncsból a beszorult sérülteket, embertelen a küzdelmmel mentenek valamennyien. A videót a baleseti helyszínelők munkájuk közben készítették, Veszprémben és a város negyven kilométeres környezetében az elmúlt években. Ezúttal olyanokat mutattak be a diákoknak, amik kortársaikkal történtek meg, természetesen ügyelve a személyiségi jogokra és a kegyeletre. Arra akarták figyelmeztetni őket, hogy például a biztonsági övvel, a megfelelő sebességgel és gumiabroncssal, az alkoholmentes vezetéssel, a telefonálás, a füldugós zenehallgatás mellőzésével mennyi borzalmas tragédiát el lehetett volna kerülni.



- Ez a film biztosan hatásos lesz arra, aki egyszer is megnézi! A szórólap is nagyon fontos, de azt vagy elolvassa az ember vagy nem. Erre a videóra viszont emlékezni fog, mindenki, biztosan beköti magát az autóban, meggondolja, hogy telefonáljon-e, és odafigyel a sebességre, meg nem iszik a diszkóban, ha vezetni akar - jegyezték meg egymás szavába vágva a diákok a film végén. - Az ember nem halhatatlan és senki ne gondolja azt, hogy a forgalomba vele semmi nem történhet meg! - szögezték le az helyszínelők. Arra gondoljon, hogyan kerülhetné el a baleseteket, mert lehetséges!

A helyszínelők minden iskolában bemutatják filmjüket, ahová meghívást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!