Hírek

2014.09.14. 17:10

Esőben is megtartották az ötvenedik szüreti felvonulást

A meglehetően esős idő ellenére is több ezren vettek részt a szüreti programokon a hétvégén.

Tóth B. Zsuzsa

Az ötvenedik jubileumi szüret arról is emlékezetes marad, hogy kívül-belül elázhatott Badacsonytomajon, aki nem vigyázott. A vidám felvonuláson szakadt az eső, a szüretet ünneplők azonban szó szerint állták és taposták a sarat rendületlenül. Szőcs Géza kormánybiztos a szombati megnyitón bevallotta, hogy nem elég hosszú az ősz ahhoz, hogy végigkóstolhassa a finom helyi borokat.

– Márpedig azok közül is visznek a jövő évi milánói világkiállításra. El kellene döntenem, mely borok menjenek, de nincs könnyű dolgom – mondta. Szabó István, a Vinum Vulcanum Borlovagrend alkancellárja arról beszélt, hogy a szüret izgalmakkal teli, fáradtságos munka, viszont a végén öröm koronázza.

Az ötvenedik szüreti felvonuláson a szőlőharangot Szombathelyi Ferenc és Raposa Tibor vitte (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– Ezt szeretnénk bemutatni önöknek immár ötven éve. A badacsonyi szüretek a múltban is híresek voltak, a rokonok, ismerősök várták az itteniek meghívását, hogy mikor lehet jönni szüretelni – emlékezett az alkancellár. A koszorúzásokat, avatásokat követően a programsorozat gyermekműsorokkal és koncertekkel folytatódott.

Fellépett a BonCanto együttes, a Veszprém Táncegyüttes. Este nagy sikert aratott az Ezüst Kükapu Tánc-együttes, az LGT emlékzenekar és a Csík zenekar a bál előtt. Az időjárás a tegnapi felvonulásra romlott el tartósan. A szőlőharangot Földi István atya szentelte meg, majd a lovasokkal, borrendekkel, borút egyesületekkel, civil csoportokkal, vidáman daloló asszonyokkal, néptáncosokkal, jelmezesekkel, külföldi testvértelepülésekről és szomszéd falvakból érkező küldöttekkel, bort és pogácsát kínáló lánykákkal színesített menet nagyrészt esőben, de jó hangulatban vonult fel. Krisztin N. László polgármester beszédében Márait idézte, aki szerint a szüret közel hozza egymáshoz az embereket. A zsúfolásig telt sátor mellett legjobb boraikat kínálták a helyi gazdák, aztán a borárverésen az óvodának, iskolának gyűjtöttek az önzetlen borrajongók, majd felléptek a táncegyüttesek. Játszott a Brassdance és Márió harmonikázott a szüreti búfelejtő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!