Hírek

2014.07.10. 14:45

Eső lassítja az aratást

Veszprém megyei körkép - Az utóbbi napok csapadékosabb időjárása kedvez a növényeknek, de lassítja kissé az aratást.

Varga Ibolya

A gabonafélék is valamivel gyorsabban fejlődtek az enyhe tél miatt, mint más években, ezért az aratás is kicsit korábban kezdődött. Sipőcz István mezőgazdasági vállalkozó adatai szerint az őszi árpa betakarítása nagyon szépen halad. A termés minősége kezdetben meghaladta a várakozásokat. Ez azért különös, mert általában a gyengébb minőséggel szoktak kezdeni és később javul az átlag. Most nem ez történt, de a végső mérleget csak az aratás befejezése után tudják megvonni. Az igazi aratás a búzával kezdődik. Most már több helyen betakarítják a legfontosabb kenyéradó növényünket.

Még nem került be annyi termés a magtárakba, hogy megbízható adatokat mondhatnának, de eddig a búza hatvan százaléka takarmány minőségű. Más években húsz százalékát sorolták ebbe a kategóriába. Ennek egyik oka az, hogy idén erőteljesen és több területen fertőzött a sárga rozsda, ami nálunk tíz-tizenkét évenként szokott gondot okozni. A jó minőséget jól meg is fizetik, a gyengébbért kevesebbet adnak.

A gazdák szerint érdemes még tárolni a termést és később eladni. Megyeszerte folyik a repce betakarítása. A termésnek viszonylag jó az ára. A hozamok egyelőre közepesek. Leitold Tamás reggel 9 tájban kezdte meg a búzája aratását, ebből idén 59 hektárnyit vetett. Kora délután az eső miatt kellett abbahagynia a munkát. A búzán kívül Vöröstó határában még napraforgót, burgonyát, mustárt, Pécselyen pedig szőlőt termeszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!