Hírek

2013.09.21. 14:19

Élményvonat a Bakonyban (fotókkal)

Idén ősszel először élményvonat a Bakonyba. A különvonat önmagában nagy látványosság volt a Cuha-völgyben.

Tremmer Tamás

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség a MÁV Nosztalgia Kft. közösen szombaton először indított őszi kiránduló különvonatot a Magas-Bakonyba, a Budapest–Győr-Zirc vonalon. A hazánkban egyedülálló építészeti megoldásokkal gazdagított vasútvonal legérdekesebb része a Vinye és Porva-Csesznek között fekvő szakasz, ahol három alagúton és kettő völgyhídon fut keresztül a vasúti pálya.

A különvonat beérkezését követően az utasok jelenlétében rövid megemlékezést tartottak a zirci állomáson. A Cuha-völgyi vasút csak azért maradhatott meg, mert a közösség érdekében összeálltak, és mögéjük felsorakozott a társadalmi támogatottság. Egy ember nem, de több hatalmas erőt képvisel, ez Széchenyi szellemisége, idézte meg a legnagyobb magyart Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány elnöke.

Ottó Péter, Zirc polgármester felhívta a figyelmet rá: a Bakonyvasút Szövetségnek óriási szerepe van abban, hogy a vonalon még van élet. Szerinte immár nem a múlttal kell foglalkozni, sokkal inkább a jövőről gondolkozni: milyen fejlesztésekkel lehet népszerűbbé tenni a 11-es vasútvonalat.

A Bakonyvasút Szövetség fontosnak tartja a vonal fejlődését, a hivatásforgalom újraszervezését, a vonal ismertségének és népszerűségének növelését, fogalmazta meg Bödecs Barnabás szövetségi elnök. A vonal fejlesztése a térség fejlődésével is együtt jár.

Az ünnepség résztvevői az emlékezés virágait helyezték el Gróf Széchenyi István, első közlekedési miniszterünk emlékkövénél, valamint megkoszorúzták a vasútépítők emléktábláját.

Az utazóknak a nap során különféle bakonyi túraútvonalakat szerveztek. Az utasok délután felavatták a Gubányi Károly emléktábláját a Cuha-völgyi viaduktnál. A neves vasútépítő az alagutak, támfalak megépítésében jeleskedett, nem véletlen, hogy a viaduktot róla kívánják elnevezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!