Hírek

2015.03.03. 10:55

Életszerűtlen a vasárnapi boltbezárásról szóló szabályozás

A vasárnapi boltbezárás életszerűtlen szabályozás, ezért annak mielőbbi felülvizsgálatát kérik a kormányzattól a vállalkozók. A hatékonyabb fellépés érdekében érdekvédelmi szervezetet is létrehoztak.

Tremmer Tamás

Egyesítik erőiket a vállalkozók, köztük a veszprémi időközi országgyűlési képviselő választáson indult Pap András Pál, s egy érdekvédelmi szervezet létrehozásával akarnak nyomatékot adni mondandójuknak. Azt kérik a kormányzattól, hogy mielőbb változtassák meg a vasárnapi boltbezárásról szóló jogszabályt, mert az életszerűtlen. Ismeretes, március 15-től – egy-két kivételtől eltekintve – vasárnaponként nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben.

Pap András Pál egy bolthálózat tulajdonosa, balatoni szezonális üzlete is van. 130 embernek ad munkát. Értetlenül állt a törvény rendelkezései előtt. Nehezményezte, hogy az idegenforgalom által frekventált helyeken – mint például a Balaton part, vagy Veszprém – sem lehetnek nyitva vasárnap az üzletek. Hol vásárolnak akkor a nyaralók? A törvény a nonstop nyitva tartó boltokat is megfojtotta, amit szintén sérelmezett.

Észrevételeiket megfogalmazták, levelüket már elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumba. Szeretnék, ha leülnének velük egy asztalhoz, és meghallgatnák a kereskedő vállalkozókat, hogy a jogszabályt a gyakorlathoz tudják igazítani.

Abban bízik, még a törvény által megszabott határidő előtt eredményt tudnak elérni, ezért egyelőre kivár. Egyébként neki 15 olyan boltja van, amelynek alapterülete nem éri el a 200 négyzetmétert, tehát elvileg nyitva lehetne, feltéve, ha ő, vagy a családtagjai dolgoznak vasárnaponként. Családi körben azonban maximum két boltot tudnának vinni.

Kapcsolódó cikk:

Vasárnapi zárva tartás: a legnagyobb vesztes a vevő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!