Hírek

2013.08.26. 18:20

Egy kíméletlen kilakoltatás vége

Befejeződött a révfülöpi Kassai család versenyfutása az idővel, a júlis végi végrehajtás után hétfőn végérvényesen kiköltöztették őket a házukból.

Gombás Gabriella

Minden követ megmozgattak, minden jogi eszközt bevetettek, mozgósították az otthonvédőket és a sajtót is annak érdekében, hogy elkerüljék, felfüggesszék, elodázzák a végrehajtási eljárást, majd az ezt követő kilakoltatást – eredménytelenül.

Kassai Tibor és felesége immár nem léphet be abba a házba, melyre a devizahitelt felvették, s melyben annyi éven át éltek (Fotó: Penovác Károly)

Rendőrök, ordítozó emberek, erőszak, bilincselés – bejárta a közösségi oldalakat a végrehajtásról szóló vidófelvétel, amely július 25-én készült Kassaiék révfülöpi házánál. A nyugdíjas házaspár védelmében fellépő Koppány Csoport mindössze egy hivatalos határozatot követelt a végrehajtótól, amit ő nem akart, vagy nem tudott felmutatni. A kitartó otthonvédőket rendőrök bilincsben verve vitték el a helyszínről és elkobozták tőlük a telefonjukat, letörölték róla az adatokat. Elmondták, az informatikusok érdeme, hogy mégis látható lett a „brutális végrehajtás”.

Kassai Tiborné elmondja, hogy a bátyjával a szülőktől örökölték a százötven négyzetméter alapterületű, többgenerációs családi házat, a hozzá tartozó kerttel és gyümölcsössel. A ház felújítására 2002-ben 4,5 millió forint hitelt vettek fel, egy ideig együtt éltek a nagyszülők, a Kassai házaspár és a kisebbik fiuk a családjával. Később olyan előre nem látható családi események következtek be, amelyek lehetetlenné tették a törlesztést, ketten maradtak a férjével, tartozásuk egyre csak nőtt, kettejük 58 ezer forint nyugdíjából esélyük sem volt a törlesztésre.

- Négy évig törlesztettem, ekkor még mindig 4 millió forint volt a törzstőke-adósságom. Ajánlatot tettem az Erste Banknak, hogy kifizetek 6 milliót és bontsunk szerződést. Írtam, telefonálgattam, személyesen jártam a bank budapesti központjában, válaszra sem méltattak. Ekkor megpecsételődött a sorsunk. Információim szerint pont ennyiért adták el az adósságom egy behajtást kezelő cégnek, amely azonban tovább adta, a VIN-Faktor Zrt adósságkezelőnek mert behajthatatlannak tartotta tartozásunkat, ugyanis kéttized részben a bátyám is tulajdonosa az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlannak - magyarázza az előzményeket a kilakoltatott asszony.

Kassainé az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodott, a Tapolcai Járásbírósághoz fordult, hosszan megindokolva a végrehajtási eljárás felfüggesztésére vonatkozó kérelmét, ám a bíróság augusztus 24-én keltezett nyolcoldalas végzésében kérelmét elutasította. " Az érdemi vizsgálat mellőzése mellett megjegyzésként rögzíti a bíróság ", hogy 2004-ben az ingatlannak valóban csak 8/10 hányada volt Kassainé tulajdonában, de 2008-ban a 2/10 részt is bejegyezték a tulajdonába, úgy, hogy az árverezési kérelem időpontjában, 2010-ben már az egész ingatlan a nevén szerepelt és árverezhetővé vált.

- Ennek a tragikus történetnek ez a leghomályosabb pontja: korábban a bátyám közös örökségünk ügyében bírósághoz fordult, pénzt kért a részéért. A bíróság úgy döntött, hogy ha négy és fél millió forinttal kifizetem a testvérem, akkor az ő része is az én nevemre kerül. A hitelem sem tudtam fizetni, miből fizettem volna ki a bátyám? Azonban kifürkészhetetlen dolog történt: bármelyikünk megkérdezése, bármilyen szerződés nélkül, ma sem tisztázott körülmények között a bátyám része is a nevemre került! Így egy tollvonással megfosztották a bátyámat a jogos örökségétől. Ebben az ügyben bírói pereljárás van folyamatban - mondja Zsuzsa.

Tóth Béla, a Koppány Csoport otthonvédőjének véleménye szerint teljesen jogszerűtlen volt a végrehajtás, melynek során olyan események is történtek, melyek bűncselekmény gyanúját is felvethetik.

- Tisztázatlan jogviszonyok miatt fordult a bírósághoz Kassai Tiborné, s amíg ennek az ügynek nem kerül pont a végére nem történhetett volna meg a kilakoltatás - mondja az otthonvédő, s véleményét paragrafusok sokaságával támasztja alá. Szerinte a lakás kiürítéséhez, mely a jog szerint különleges cselekménynek minősül, rendelkező bírósági határozat szükséges, ilyet a végrehajtó a kilakoltatásánál nem tudott bemutatni, és ilyet az adósok sem kaptak.

A VIN-Faktor Vállalkozási és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. élve a jogaival kíméletlenül végrehajtott. Próbáltunk kapcsolatot teremteni, az üggyel kapcsolatos kérdéseinket írásban igényelték, de olyan két tanú aláírásával, vagy ügyvéd jelenlétében készült dokumentum kíséretében, amelyben Kassai Tiborné, feloldja őket a "banki titoktartás " kötelezettsége alól. Csakhogy Kassainé és az adósságkezelő között semminemű hivatalos jogviszony nem áll fenn s a céget sem kötelezi titoktartás. Az általunk feltett írásos kérdésekre a VIN-Faktor Zrt. nem válaszolt.

A Kassai család elhagyta a révfülöpi otthonát. Egy hetet kaptak arra, hogy a holmijukat elszállíthassák. Figyelmeztették őket, többé nem tehetik be a lábukat a házba, mert akkor birtokháborítást követnének el.

 

A Balaton-parti többszintes ingatlan reális értéke 40 millióra becsülhető, kikiáltási ára 9 millió forint volt, a VIN-Faktor Zrt. 6,3 millió forintért szerezte meg. Kassaiék adóssága a késedelmi kamatokkal és egyéb költségekkel megrakodva elérte a 15 millió forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!