Hírek

2013.06.18. 10:41

Csak a döntés biztos az arborétum tulajdonosváltásáról

Egyelőre csak annyi látszik biztosnak, a zirci arborétum visszakerül a ciszterci apátság tulajdonába. A további részletekről az érintett felek nem rendelkeznek információval.

Varga Domokos Péter

Mint ismert, az apátság látogatóközpontjának átadásán Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a kormány úgy döntött, hogy az arborétumot visszaadja a zirci apátság tulajdonába. Az érintetteket – a zirci ciszterci apátságot, illetve az arborétum mostani kezelőjét, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot – arról kérdeztük, mi változott a miniszterelnöki bejelentés óta.

– Mi ennek a döntésnek örülünk, a szándékainknak megfelelt, mi ezt elfogadtuk, de még semmiről hivatalos értesítést nem kaptunk. Annyit azonban már most tudunk, hogy az apátság nem veszi át üzemeltetésre az arborétumot, az továbbra is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében marad. A nemzeti parkkal az együttműködésünk zavartalan és baráti – mondta el érdeklődésünkre a cisztercita rend zirci apátja, Dékány Sixtus.

Még ennél is szűkszavúbban nyilatkozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. Puskás Zoltán azt közölte, a miniszterelnök bejelentése óta nem kapott hivatalos értesítést a döntésről, tehát az ügyről semmit nem tud elmondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!