Hírek

2014.10.16. 10:12

Brad Pitt gyerekeit táncoltatta Barbarics Zsófi

Angelina Jolie és Brad Pitt gyermekeinek tartott táncórát, amíg a forgatások ideje alatt Budapesten laktak. Mivel a szülőket „eldugták előle”, a veszprémi Barbarics Zsófi az első pillanatokban fel sem fogta, milyen munkára vállalkozott. De aztán szép lassan leesett neki a tantusz, főleg, miután a világsztárokkal is találkozott.

Tremmer Tamás

A nem mindennapi story gyökere éppen úgy egy hétköznapi történet, mint bármi másé. Zsófi ötödikes általános iskolásként jelentkezett a veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdióba, csak úgy hobbiként. Dr. Kiszelyné Czibik Tünde művészeti vezető irányítása mellett megízlelte a tánc örömét, de még tehetséges fiatalként sem gondolt arra, hogy ez lesz az élete.

Barbarics Zsófi (Fotó: Tremmer Tamás)

Az ELTE társadalmi tanulmányok szakára nyert felvételt. Budapesten is táncolt, próbákra járt. Közben – Tünde néni kezdeményezésére – Veszprém környéki általános iskolásokkal kezdett foglalkozni, amit nagyon élvezett. Egy év után otthagyta a korábbi szakot, átment bölcsésznek, ebből is diplomázott. De a tánc maradt

A nyári szünetben a szakmai közönség által ismert Lakatos János jazz és moderntánc tanárt Tünde meghívta egy veszprémi kurzusra. Mondanunk sem kell, Barbarics Zsófi erről nem hiányozhatott. Annyira magával ragadta a táncos, hogy Budapesten is benevezett hozzá.

Zsófi eddigi mosolygós arca itt komolyra vált. Érződik rajta a pillanat, hogy itt vagy ekkor történt valami:

- Egyre többet jártam hozzá. Minden olyan természetesen alakult. Szép lassan tudatosult bennem, hogy ebben a közegben én jól érzem magam. Ez az én világom!

India: két hétig az indiai Udaipurban tartott kurzust, ketten voltak Európából

És ekkor döbbent rá, ha nincs dr. Kiszelyné Czibik Tünde, minden másként alakul. Ha már ez a jó irány, gondolt egy merészet, 2010-ben jelentkezett a Táncművészeti Főiskolára, elsőként fel is vették. Az alapfokon – moderntánc szakirányon – tavaly vette át kitüntetéses diplomáját, de meg sem áll a mesterfokig.

Felgyorsult az élete, táncol és tanít, vagy éppen fordítva, és már koreográfiákat is készít. Főbb előfordulási helyei Budapest, Veszprém, Tapolca. Ez utóbbi helyen a Basic Táncstúdió tanára, amelyet Folmeg Barbara és Szabó Bence vezetnek.

Budapesten egy brit nő magán tánciskolájában oktatott, amikor szólt a Zsófinak egy különleges munkalehetőségről. Tánc? Igen, akkor jöhet! Kicsit gyanús volt, hogy erkölcsi bizonyítványt kértek tőle, és egy titoktartási szerződést is aláírattak vele, de hát ha ez kellett, ám legyen. Két hónapig heti két alkalommal négy gyerekkel foglalkozott.

- Az első alkalom után meséltem a barátnőmnek, milyen különleges munkát kaptam. A gyerekek között volt fekete, sárga, fehér. Mire a barátnőm a fejéhez kapott: te, nem a BradPitt gyerekeit tanítod?! Egymásra néztünk, azonnal felmentünk a világhálóra kutakodni, s kiderült, tényleg a világsztár csemetéinek adok órákat. A döbbenet után jött a lábremegés! Úristen!

Ahogy mesél, szinte vele együtt éljük át az izgalmakat. Ilyen közel kerülni az ilyen megközelíthetetlen világsztárokhoz, már önmagában hihetetlen

A táncosok a testükkel kommunikálnak

Azt gondolta, nem kell cidrizni, elvégzi a munkát, a hírességeket meg úgyis eldugják előle. Aztán mégis találkoztak, talán kíváncsiak voltak, miként foglalkozik a gyermekeikkel. Brad és Angelina meglepően kedvesek, közvetlenek voltak.

Egy évvel később, 2011-ben ismét visszajöttek Budapestre forgatni. A barátai húzni kezdték Zsófit, hogy majd jön a telefon. Ő nem hitt ebben, míg meg nem csörrent a mobilja! Jó visszajelzés volt, hogy visszahívták. Ekkor egy hónapot kapott. Első alkalommal kérdezte a gyerekeket, emlékeznek-e rá? Igen volt a válasz, mi több, Maddox bevallotta, azóta is minden nap csinálja a koreográfiáját! Szívhez szólt: nem volt kárba veszett idő a táncóra.

Miközben a Brangelina házaspárnál szerzett élményeket jó mélyen elraktározta, újabb kihívások találták meg. Augusztusban két hétig az indiai Udaipurban tartott kurzust. Hogy került oda? Úgy mondja, mintha mi sem lenne természetesebb:

- Találtam egy pályázatot nemzetközi fesztiválra, valamikor februárban. Jelentkeztem. Májusban arról értesítettek, hogy a 90 jelentkező közül az első rostán átmentem. Aztán szóltak, hogy induljak.

Modern táncot tanítottak: a két indiai szervező, két ausztrál, egy belga oktató és ő. 18 év feletti amatőr csoportokkal foglalkozott, a kurzus végén gálaműsort kellett adni. Nagy sikerük volt.

- Szabadúszó vagyok. Projekt jellegű oktatásokat, tréningeket, kurzusokat vállalok. Csak így lehet megélni – zökkenünk vissza a hétköznapokba. Zsófi táncolt Miskolcon a Magyar Állami Operaház produkciójában, az Aida operában, amit tavasszal az Erkel Színházban is műsorra tűznek. Kurzusokat tart például Szerbiában, Montenegróban. Kommunikációs akadályok nincsenek, hiszen hét nyelven beszél. De szerinte ez nem lényeg: táncot lehetne tanítani akár szavak nélkül is, hisz a testükkel kommunikálnak.

A szervezői készségeknek sincs híján. Társaival – Böhm Nóra, Rompos Bernadett, Szoboszlai Judit – négy évvel ezelőtt útjára indították a veszprémi Connector Táncfesztivált. A fellépőket három tudásszinten és 12 táncstílusban mérik össze. Legutóbb 68 csoport 1500 táncosa lépett fel Veszprémben. A fesztivál közben nemzetközivé érett.

Ma már nem csak a táncaival, a koreográfival is kezdi letenni a névjegyét. Hívták a főiskoláról is, hogy koreográfiát készítsen végzősöknek. Miként születnek ezek?

Zsófi ismét lázba jön, mintha nekünk is természetes lenne, amit mond:

- Adott a zene, ami elkezd beszélni hozzám, és már jönnek is a lépések. Amit a zene mond, azt a testemmel megpróbálom visszaadni. Aztán szép lassan összeáll az egész.

Végig mosolyog, szinte kirobban az energiától. Öröm nézni. Látszik rajta, a tánc minden pillanatát élvezi. Jó lenne ebből a kisugárzásból legalább egy nyalábot elkapni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!