Hírek

2013.05.13. 09:30

Bezár a kolontári iskola

A kolontári iskola az idei tanévben fogadja utoljára a diákokat, a gyerekek alacsony létszáma miatt ősztől nem lesz tanítás a településen.

Tóth B. Zsuzsa

Mint azt Némethné Takács Cecília tankerület igazgatótól megtudtuk, az iskolában jelenleg egy összevont alsó tagozatos osztályba három tanuló jár. Egyikük kolontári lakos, egy másik diák Ajkáról és egy pedig Devecserből jár be.

- Az iskola alacsony tanulólétszámát a településen élő alsó tagozatos gyermekek száma és a születések számának alakulása sem indokolná. Az általános iskoláskorúak száma Kolontáron jelenleg 57 fő, de a szülők többsége Ajkára jár dolgozni, a nagyobb testvér is oda jár iskolába, és így viszik magukkal a kisebb gyereket is.

A települési önkormányzat a lehetőségeihez képest mindent megtett azért, hogy a falu gyermekeit a helyi iskolához kösse. Az idei év január elsejétől az iskola állami fenntartásba került, de az intézmény működtetését az önkormányzat továbbra is vállalta. Biztosította valamennyi tanuló számára az ingyenes étkezést, a tankönyvellátást, és a füzetcsomagokat, a tanulószobát, a lovaglást heti két alkalommal, úszást hetente egyszer, továbbá a teniszoktatást is, ennek ellenére csökkent a tanulólétszám - nyilatkozta a tankerület igazgatója.

A diákok már idegenkednek a fényképezéstől (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)  

Megtudtuk továbbá, hogy előzetes felmérés alapján a következő, azaz 2013/14-es tanévre nem volt beiratkozó gyermek, ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Devecseri Tankerülete az önkormányzattal és a szülőkkel történő egyeztetés után kénytelen volt az iskola megszüntetését kezdeményezni az emberi erőforrások miniszterénél. 

A nemzeti köznevelésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy nyolc helyben lakó gyermek szülőjének igénye esetén - figyelemmel a demográfiai adatokra - iskola működhessen egy településen, azonban Kolontáron erre nincs igény. Tili Károly polgármester megerősítette, hogy szeptembertől nagy valószínűséggel nem lesz iskolája a falunak.

- Amit tudtunk, megtettünk, hogy minél tovább megmaradjon az iskola, de mivel nem írattak már be egyetlen gyermeket sem a következő tanévre, be kell zárni. A hónap végéig képviselő-testületi döntést hozunk erről, akárcsak arról, hogy az épületet milyen módon hasznosíthatnánk később. Vállalkozási, vagy egyéb célra alkalmas lenne, de egyelőre nem mutatkozik érdeklődés. A katasztrófát követően teljesen felújítottuk kívül és belül, jó állapotban van a kétszintes épület - mondta a polgármester.

Mint arról meggyőződtünk, az iskolában valóban három gyermek tanul. Valószínűleg ők is érzik, hogy egy fejezet végérvényesen lezárulhat, hiszen a hasonló korú társaikra nem jellemző módon még a fényképezéstől is elzárkóznak. Hosszas rábeszélésre sikerül csak néhány képet készítenünk, amelyek valószínűleg az utolsó ilyen dokumentumok között vannak immár Kolontáron. kép: A helyi iskolába három tanuló jár, ez az utolsó tanév, ősztől bezár az intézmény.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!