Hírek

2015.04.17. 14:00

Balatonfüreden és Ajkán sem vált be az ''Adj egyet ajándékba'' akció

Kávé egy hajléktalannak vagy péksütemény egy nagycsaládnak. Évek óta működik az Adj egyet ajándékba program a megyében több helyen is, mégis kevesen tudnak róla.

Prevics Éva

A kezdeményezés Budapesten indult, a lényege, hogy azoknál a szolgáltatóknál, melyek csatlakoztak, bárki adományozhat egy terméket egy rászoruló vásárlónak. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ember bemegy egy kávézóba, kifizet egy kávét, de azt nem ő, hanem egy később betérő rászoruló kapja meg. A kezdeményezés már a kezdetekben hatalmas népszerűségre tett szert a fővárosban. Többen Veszprém megyéből is csatlakoztak a jótékony akcióhoz, több-kevesebb sikerrel.

Az egyik Veszprémben és Balatonfüreden is működő pékségben már bevett gyakorlat ez a fajta jótékonykodás - mondta Kiss Adrienn az üzlet vezetője. Több olyan vevő van, aki miután vásárol magának, vesz egy péksüteményt vagy egy kávét, és azt mondja, hogy ezt egy rászorulónak adományozza. Az üzletekbe nagyrészt visszatérő vendégek járnak, így a kollégák pontosan tudják, hogy ki a rászoruló vagy éppen nagycsaládos, akinek - ha ő maga nem is kéri -  felajánlhatják az adományt. Az üzlet dolgozói pontosan látják, hogyha valakinek csak két kiflire telik, de kisgyerekkel érkezik, aki szívesen megenne egy kakaós csigát is.

A több városban is működő pékségbe rendszeresen érkeznek felajánlások. A képen: Kiss Istvánné
Fotó: Stiger Ádám

Az egyik balatonfüredi kávézó tulajdonosa is a budapesti minta alapján csatlakozott a jótékony kezdeményezéshez. A tulajdonos azonban azt mondja, náluk sajnos nem lett igazán sikeres ez a fajta adományozás. Ennek szerinte az az oka, hogy Balatonfüred kiemelt turisztikai övezetében lévő üzlet közelében nem igazán jelennek meg rászorulók, egyszerűen nem az a réteg jár arra, aki ezt igénybe vehetné. Inger Zoltán tulajdonos azt mondta: az ő esetükben sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet, tehát több olyan ember van, aki szívesen meghívna egy italra egy rászorulót, de nincs kit.

Balatonfüred turisták által kedvelt részein nincs igény erre a szolgáltatásra - ezt mondta a Naplónak Dobai András az egyik bisztró tulajdonosa is. Ők is évekkel ezelőtt csatlakoztak a programhoz, amire láthatóan náluk nincs kereslet.

Az egyik ajkai állateledel szaküzlet tulajdonosa szerint sem működik ez a kezdeményezés túl sikeresen vidéken. Hiába csatlakoztak ők is a programhoz, nem érkeznek felajánlások és kereslet sincs, sőt sokan nem is tudnak a lehetőségről. Németh Nóra elmondta: ők is inkább állatvédő egyesületük révén tudnak segíteni a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!