Hírek

2013.02.20. 14:00

Átalakítják az óvodatársulást

Zirc - Rendkívüli ülésen döntött a testület arról, hogy pályázatot nyújt be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a Reguly Antal Általános Iskola épületenergetikai fejlesztésére.

Varga Domokos Péter

Erről Ottó Péter polgármester számolt be lapunknak. (A pályázatot a testület döntése után még aznap be is nyújtották.) Az első napirend után Bakonybél, Olaszfalu, Pénzesgyőr és Lókút önkormányzataival tartottak együttes testületi ülést, melyen az óvodatársulásról tárgyaltak.
Elfogadták a költségvetését, valamint módosították a társulási megállapodást. Az utóbbihoz kapcsolódva Olaszfalu kivételével mindegyik testület elfogadott egy kiegészítő határozatot. Ebben lefektették, hogy a hivatalok jegyzői a márciusi testületi ülésre készítsenek előterjesztést arról, mivel járna az óvodatársulás esetleges, június 30-i, közös megegyezéssel történő megszüntetése. Olaszfalu úgy foglalt állást, hogy ők ugyan ezt a gondolatot nem vetik el, de a megszüntetés módjáról, körülményeiről külön testületi ülésen kívánnak tárgyalni.

Ottó Péter kérdésünkre elmondta, jogszabályi rendelkezés szerint az óvodatársulást át kell alakítani, július 1. után csak jogi személyiségű társulások működhetnek. Ez többek között azzal jár, hogy a társulás tanácsa önállóan hozza meg döntéseit, ezt nem a részt vevő önkormányzatok tehetik majd meg. Kétségtelen, hogy az átalakítás egyik lehetséges módozata a társulás megszüntetése. A finanszírozás ma már nem hozza előnyösebb helyzetbe a társulásban működtetett intézményeket, de megmaradnak a közös feladatellátás miatti munkaszervezési, gazdaságossági előnyök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!