Hírek

2013.04.09. 06:32

Alternatív történelem - bemutatták az Egy másik Nürnberg című kötetet

Várpalota - A háborús győztesek vezetői is ülhettek volna a vádlottak padján, hangzott el vitéz Pongrácz György Egy másik Nürnberg címmel megjelent könyvének bemutatóján a Thuri-várban.

Visszatérő vendég a településen a II. világháborúban is harcoló hadnagy, aki harmadik történelmi témájú könyvét jelentette meg a közelmúltban. Az ünnepélyes bemutatóra a Palotai Turul Társaság meghívására a vár Thuri-termében került sor a napokban.

Horváth Csaba, Pongrácz György és Dobszai Zsolt (j-b.) a várban tartott könyvbemutatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A II. világháborúba való belépésünkkel - mint annyiszor a magyar történelemben - a nagyoknak engedelmeskedtünk, ám ezért igen nagy árat fizettünk. Több százezer magyar család hullott szét, a háborút pedig évtizedeken át tartó diktatúra követte - mondta el bevezetésképp Gágó Zsolt, a szervező Palotai Turul Társaság elnöke, aki egyben köszöntötte a kötet szerzőjét, vitéz Pongrácz György hadnagyot, aki ezúttal is vitéz Dobszai Zsolt, a Vitézi Rend székkapitánya segítségével érkezett Várpalotára. A nyugállományú katonákat, háborús hősöket egy-egy érdekes előadás erejéig a városba invitáló Dobszai Zsolt több éves munkája elismeréseként egy díszes emléklapot is átvehetett a helyszínen megjelent Katona Csaba alpolgármestertől.

Ezt követően vitéz Horváth Csaba, a Vitézi Rend országos törzskapitánya méltatta a könyv szerzőjét, s mutatta be az Egy másik Nürnberg című kötetet.
- A hadifogságot is túlélő Pongrácz György ezúttal is rendhagyó módon ragadta meg a könyve alapjául szolgáló történelmi témát. Nürnbergben ugyanis a győztesek hadbíró csapata saját szempontjaikat figyelembe véve mondott ítéletet a háborús bűnösök fölött - mondta el Horváth Csaba, majd hozzátette, vannak alapművek és vannak hiánypótló könyvek. Pongrácz György legújabb kötete mindkét kategóriába beillik, hiszen olyan személyeket és eseményeket mutat be, amellyel más megvilágításba helyezi a történteket.

- Lassan hét évtizede, hogy történelmünk eddigi legnagyobb öldöklése, a II. világháború befejeződött. Mint ismert, Nürnbergben a győztesek bíróság elé állították a háborús bűnösöknek kikiáltott német nemzeti szocialista vezetőket. Ugyanígy azonban egy „másik Nürnberget” is létre lehetett volna hozni, ahol a győztesek vezetői ültek volna a vádlottak padjára, s feleltek volna rémtetteikért. Ők sem voltak szentek, ezt próbálja reális képet adva felvillantani, a szemben álló felek indítékait is kutatva a könyv - foglalta össze a tudnivalókat a szerző, aki a bemutató zárásaként a megjelentek történelmi jellegű kérdéseire, felvetéseire is örömmel válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!