Hírek

2015.01.02. 20:10

Akár büntethetnek is, ha a jeges járda

Jó, ha az ingatlantulajdonosok odafigyelnek a jeges járdákra, mert azokat nekik kell takarítani. Mulasztás esetén meg is bírságolhatják őket.

Munkatársainktól

Viktor Szeverin Szentkirályszabadján mentesíti a síkosságtól a havas, jeges járdát. Sózni tilos! (Fotó: Stiger Ádám)

A tulajdonos vagy az ingatlan használójának feladata az ingatlan előtti járdaszakasz síkosságmentesítése, valamint az árkok karbantartása Veszprémben, közölte érdeklődésünkre Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője. Hozzátette, több tulajdonos esetén a kötelezettség a tulajdonosokat egyenlő arányban terheli. Az önkormányzat tavalyi rendelete a szórakozó- és vendéglátóhelyekre is vonatkozik. A járdán a növények védelme miatt sót nem lehet használni, ehelyett homokkal, hamuval, darált faforgáccsal, kőzúzalékkal vagy más környezetkímélő anyaggal lehet síkosságmentesíteni, emelte ki az irodavezető. A rendelet az utak tisztítására három kategóriát különböztet meg.

Először a főutakat és a tömegközlekedési útvonalakat tisztítják a VKSZ szakemberei, ezután az egyéb utakat, végül az alsóbbrendű utakat és a kerékpárutakat kezdik el takarítani. A rendelet szerint az első kategóriába tartozó utaknál a hóesés után maximum egy órával meg kell kezdeni a szórást, a második csoportnál ugyanezt három, a harmadiknál öt órán belül kell megtenni. Az utakat lehet sóval szórni, emellett fűrészporral, bazalttal, zeolittal csúszásmentesítenek a közüzemi szolgáltató munkatársai. Az irodavezető felhívta a figyelmet, a meredek veszprémi utcák – például a Kopácsi, a Pajta vagy éppen a Fáskert – a kiemelt kategóriába tartoznak.

Kovács Zoltán a jövőbeli tervekről elmondta, 2015 késő őszétől már folyékony szóróanyaggal végzi a VKSZ az utak síkosságmentesítését Veszprémben.

Zircen a síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon, azaz homokon, salakon kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer, például konyhasó használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke négyzetméterenként 40 grammnál több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni. Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen tilos.

A közterületekre vonatkozó rendelet szerint hórakást tilos elhelyezni útkereszteződésben, útburkolati jelen, járdasziget és járda közé, tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, kapubejárat elé, valamint közszolgáltatási felszerelési tárgyra azaz vízelzáró csapra, gáz- és egyéb közlétesítményre, lámpaoszlopra, hirdetőoszlopra vagy azok köré.

Várpalotán a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló rendelet alapján a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv tisztán tartásáról, síkosság mentesítéséről, közölte kérdésünkre a várpalotai önkormányzat. Társasházak esetében ez vonatkozik az épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló járdaszakaszokra is. A járdáról letakarított havat úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjárművek forgalmát ne akadályozza. A síkosság mentesítésére használt szóróanyag beszerzéséről, valamint a használat után a közterületen maradt anyag eltávolításáról szintén az érintett ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni.

Balatonfüred közterületein a Probio Zrt. látja el a síkosságmentesítést. A közutakat, járdákat, gyalogátkelő helyeket, buszmegállókat szórják, előírt sorrendben. Először a nagyobb forgalmú utakkal foglalkoznak, ott ahol a buszok haladnak, vagy az áruszállítás zajlik. Homokot és bazaltzúzalékot használnak a szakemberek, akik ügyeleti rendszerben dolgoznak télen, a nap 24 órájában. A településen 30-40 helyen találhatók síkosságmentesítő anyagot tartalmazó edények – mondta Kosler Zoltán városfejlesztési osztályvezető. A magánszemélyeknek is kötelességük ingatlanaik előtt elvégezni a síkosságmentesítést, ezt legtöbbször meg is teszik. A nyaralótulajdonsoknak már nehezebb a helyzetük, hiszen ők általában nem tartózkodnak az ingatlanban télen. Ők vagy szomszédokat, vagy a Probio Zrt.-t bízzák meg a feladattal. Felber Zoltán, egy ajkai társasházkezelő cég ügyvezető igazgatója megerősítette információinkat, miszerint a közös képviselőnek nem kötelessége a csúszásmentesítés, arra azonban külön szerződés köthető.

Az ügyvezető munkatársai a takarítási napokon leszórták a társasházak melletti járdákat. Minden házban van valaki, aki gondoskodik erről – mondta Felber Zoltán, általában az idősebb lakók eltolják a havat és leszórják a járdát. Ehhez többnyire útszóró sót és forgácsot használnakPápán önkormányzati rendelet írja elő a tulajdonosok számára az ingatlan előtti területek tisztán tartását, így többek között azok síkosságmentesítését is – tudtuk meg Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyzőtől.

A pápai polgármesteri hivatal vezetője elmondta: a rendelet értelmében a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magánszemély kétszázezer forintig, míg jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

– A pápai közterület felügyelők figyelik a rendeletben foglaltak érvényesülését. A közterületek tisztán tartását folyamatosan ellenőrzik, több üzlet bérlőjét felszólították a síkosságmentesítésre, akik a felszólítást követően kötelezettségüknek eleget tettek. A magánszemélyek ellenőrzése is folyamatos. Ahol szükséges volt, ott felszólításokra került sor, melyek eredményeképpen a síkosságmentesítés megtörtént. Bírságot eddig még nem kellett kiszabni – tájékoztatott Kanozsainé.

Végh László, Sümeg polgármestere elmondta lapunknak, hogy a város saját útjait a közszolgáltató cégének dolgozói mentesítik a síkosság alól. A lakók a lakóházuk előtti területen levő járda tisztaságáért felelnek, büntetést eddig nem kellett kiszabni amiatt, hogy ezt elmulasztanák. – Aki idős, beteg, vagy nehezen mozog, annak segítenek a közmunkások.

Sümeg kicsi város, mindenki ismer mindenkit, ha kell, a szomszédok, családtagok ugyancsak odafigyelnek arra, aki nem tudja elvégezni a síkosságmentesítést a háza előtt – nyilatkozta a polgármester.

Tapolcán az útügyi szabályok szerint járnak el, három vállalkozóval kötött szerződést a város a járdák, közterületek síkosság mentesítésére – tudtuk meg Bakos Gáborné városüzemeltetési csoportvezetőtől.

A közmunkások is dolgoznak az utcák biztonságossá tételén, a lakók pedig a saját ingatlanjaik előtt kötelesek eltakarítani a havat. A városban 54 ládát helyeztek el, a benne lévő szóró-anyagot a lakosság is használhatja. Büntetésre eddig nem volt, példa, de még a településőrök is felhívják a lakók figyelmét a feladatra. Valamint a város honlapján is közzétettek felhívást a síkosságmentesítéssel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!