Hírek

2014.09.01. 13:02

A tavalyinál hűvösebb nyarunk volt az idén

Sokan bánkódnak amiatt, hogy a tavalyinál hűvösebb és csapadékosabb nyarunk volt, de az év egésze még így is melegebb, mint a tavalyi, állítja Kovács Győző meteorológus.

Tremmer Tamás

Hűvös és csapadékos időjárással köszöntött ránk a szeptember, ami a hűvös és csapadékos nyár után már sokaknak nem okozott meglepetést. Legfeljebb az elgondolkodtató, hogy elsején éjféltől délelőtt tíz óráig annyi – 44-45 milliméter - eső hullott Veszprém térségében, ami egy átlagos szeptemberi csapadék majd kétharmadának felel meg.

Kovács Győző meteorológus lapunk megkeresésére elmondta, nem csak úgy éreztük, hanem tényleg elmaradt az idei nyár hőmérséklete a tavalyihoz képest. Július, és augusztus egyaránt hűvösebb és csapadékosabb volt, mint egy évvel korábban. Idén júniusban volt csak hőségriadó, miközben tavaly nyáron három alkalommal is. Az augusztusi hőmérsékleti adatai azt mutatják, hogy a hőmérő higanyszála nem emelkedett 30 fok fölé, ami tíz fokkal alacsonyabb, mint a tavaly augusztusi riasztáskor. De júliusban sem mértek 32-33 foknál többet.

Augusztusban Veszprém térségében 140-160 milliméternyi eső hullott, ami egyébként kéthavi adatnak felel meg. De az egész nyarat nézve is 2-2,5-szerese volt a csapadék mennyisége az átlagosnak. Érdekességként megemlítette, hogy volt olyan nyári nap, amikor a reggeli hőmérséklet nem érte el a tíz fokot, augusztus 25-én például nyolc fokot mért! Ez nem sűrűn szokott előfordulni.

Ugyanakkor jelezte, mindezekkel együtt is az év egészét nézve melegebb volt, mint tavaly. Márciusban átlagosan négy fokkal volt több, mint egy évvel korábban, de április és június (főleg az első fele miatt) is melegebb volt a tavalyinál.

Kovács Győző az elkövetkezendő két hétben szintén több csapadékot vár, legfeljebb nem olyan sokat, mint amennyi hétfőn lehullott. Szerinte egymás után érkeznek hazánk fölé a kisebb-nagyobb időjárási frontok, amelyek csapadékot hoznak. 2-3 napig a Dunántúlon mindenképpen esőre számíthatunk, majd 1-2 nap szünet után ismét eső jön. A maximum hőmérséklet sem lesz magasabb 25 foknál.

Ha most kellemes meleg lenne, nyárutóról beszélhetnénk, ehelyett az őszt emlegetjük. A vénasszonyok nyara szeptember utolsó napjaiban, október első felében szokott ránk köszönni, de arra ma nem mer ígéretet tenni, hogy ez idén meg is érkezik hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!