Hírek

2014.07.31. 11:45

A Pannon Egyetem gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ

A Pannon Egyetem 2009-2012 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, az intézmény belső kontrollrendszerének működtetése, pénzügyi és vagyongazdálkodása – kisebb hiányosságok mellett – megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az intézmény pénzügyi pozíciója gyengült, azonban az ellenőrzött időszakban likviditása folyamatosan biztosított volt.

Balla Emőke

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékoztatója szerint a Pannon Egyetem kiadásai 2009-2012 között közel 42 milliárd forintot tettek ki, ehhez 22 milliárd forint költségvetési támogatásban részesült. Az egyetem költségvetési támogatása az ellenőrzött időszakban 25,4 százalékkal csökkent, miközben saját bevételei 12,2 százalékkal emelkedtek. Az intézmény 2012-ben, 8271 hallgatót oktatva, férőhely kapacitásának mindössze 68,9 százalékát tudta kihasználni, 2009-2012 között hallgatói létszáma 18,1 százalékkal esett vissza. Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az egyetem 2009-2012 között a csökkenő költségvetési támogatás és hallgatói létszám, továbbá a romló pénzügyi pozíció ellenére is megőrizte fizetőképességét. Kincstári biztost, költségvetési (fő)felügyelőt az intézményhez nem rendeltek ki.

A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése alapvetően megfelelt a jogszabályi rendelkezéseknek. A pénzügyi gazdálkodás – néhány hiányosságtól eltekintve – szabályszerű volt. Az előirányzatok tervezése, módosítása, az előirányzat-maradványok, továbbá a térítési díjak, költségtérítések megállapítása, a költségvetési forrással való elszámolás és a támogatások felhasználásával kapcsolatos döntések a jogszabályokkal összhangban történtek. A megbízási díjak elszámolása, valamint a működési bevételek beszedése nem volt szabályszerű. Emellett az ÁSZ a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások előirányzatának felhasználása során is tárt fel szabálytalanságokat, a kereset-kiegészítésekkel és kiküldetésekkel kapcsolatban pedig szabályozási hiányosságokat.

A vagyongazdálkodás és vagyonkimutatás során – egyes mérlegtételek bemutatása és értékelése kivételével – betartották a jogszabályok és a belső szabályozások előírásait. 

A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az ÁSZ az intézmény rektorának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készítenie.

Az összes állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményt érintő, 2009-2012 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait. Az ÁSZ a jelentéseket ütemezetten hozza nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!