Hírek

2012.11.03. 07:13

A kulturális élet központja lesz - Bélafi László az épülő Hangvilláról

Veszprém - A Hangvilla magánberuházás, a belvárosi rekonstrukciós program része, belső bontási munkákkal a napokban elkezdődött az építkezés. Multifunkciós kulturális létesítmény, melyet hosszú távra tervezünk, nem a jelennek épül, mondta az ötlet kitalálója, Bélafi László, a Swing-Swing Kft. ügyvezetője, Veszprém Város Vegyeskara és Baráti Társaság elnöke.

Balla Emőke

- A hangversenyterem ötletét annak idején ön vetette fel.

- Az 1990-es évek közepén tettem az első kísérletet arra, hogy Veszprémben legyen egy hangversenyterem. Akkor annyit kértem a várostól, biztosítsa a telket. Azt mondták, Veszprémben nincs sportcsarnok, nincs uszoda, nem lenne politikus, ha hangversenyterem hamarabb épülne, mint az említettek. A gondolat régóta érik, volt ideje használhatóvá érni. Évek alatt kiderült, hogy olyan terem, amiben csak hangversenyeket lehet rendezni, Veszprémben nem életképes, hiszen nincs annyi komolyzenei koncert és egy ilyen intézményt hosszú távon fenn kell tudni tartani. Ezért, mikor 2005-ben a cég megvette a kiüresedett Séd mozi épületét, már nemcsak hangversenyteremről gondolkoztunk, hanem egy olyan multifunkciós kulturális létesítményről, amelyikben több művészeti ág egyszerre létezhet. A másik szempont, hogy önfenntartó intézményt kell létrehozni; olyan funkciók is vannak az épületben, melyek a hosszú távon való önfenntartó létezését biztosítják.

- Vendéglátó egységek?

- Étterem, kávézó,ifjúsági szórakozóhely és olyan terület, ami nem magas kultúra, de bevételt hoz. Veszprémben például bálterem sincs, ezért a hangversenyterem kiegyenlíthető padozatával bálokat, esküvőket lehet majd rendezni.

- A kultúra sehol nem képes önmagát eltartani.

- A kultúra mindenütt támogatásra szorul. A mecénás rendszerenként és országonként változik, de magas kultúra nincs önmagától. Veszprémben - sok városhoz hasonlóan - intézményfenntartásra (világítás, fűtés, takarítás, hólapátolás) elköltjük a kultúrára szánt pénz nyolcvan, kilencven százalékát, tíz százalék marad a kultúrára. A Hangvilla modell lényege, hogy amit a város kultúrára szán, abból valóban kultúra legyen, ne infrastruktúra, működtetés.

- Az épületet az étterem, a bálok és esküvők teszik önfenntartóvá?

- És az előadások. Évente 250 este lesz előadás: a Pannon Várszínház 100, a város által eddig szervezett nagytermi rendezvények szintén 100, Veszprém Város Vegyeskarának és a Mendelssohn Kamarazenekarnak együtt majdnem 30 lekötött estéje van. A ház saját feladata a többi estét megtölteni, akár esküvővel. Lesz egy 500 nézőt befogadó nagyterem, 80 személyes kamaraterem, valamint egy konferenciaterem, próbatermek, öltözők. Az ifjúsági szórakozóhely is működik majd.

- Hogyan oldható meg a gazdaságos működtetés?

- A beruházás meglehetősen bonyolult. Az, hogy milyen formában épül, az építést lényegesen olcsóbbá, gyorsabbá, átláthatóbbá teszi. Ez egy magánberuházás, az átadás után öt éven keresztül az épületet ugyanúgy üzleti szellemben kell menedzselni. A ház kötelessége - nyilván a finanszírozó bank figyel legjobban erre -, hogy gazdaságosan működjön. Az a terv, hogy 2018-ban nemcsak egy kész épületet adunk át a városnak, hanem egy kialakult gazdaságos működési modellt; utána a város önfenntartó módon gazdaságosan tudja üzemeltetni.

- Mennyibe kerül az épület, a kivitelezés költsége?

- Az épület szerzéskori értéke 200 millió forint, 2005-ben a cég ennyiért vette meg a várostól, 2018-ban a város fix áras opciós szerződéssel 200 millió forintért vásárolja vissza. Minden pénz, ami közben bekerül a kft-be, az épületbe, amit a város tőkeemelésként befizet, az bekerül a téglába, innen senki nem visz el semmit. A Hangvilla kivitelezési díja 1,33 milliárd forint körüli összeg, ebből az uniós támogatás 193 millió forint.

- Az elmúlt hetekben körbekerítették a házat, ezek szerint elkezdődött a munka.

- Október 2-án az építkezés elkezdődött. Tizenegyszer volt zsűri előtt, sokáig tartott az előkészítés, többször áttervezték, de ez sem baj, ahogyan az sem, hogy nem ott lesz, ahol eredetileg lett volna. Egy funkcionális és jól vizualizálható épület van, már most lehet látni benne az életet, és kicsit még mindig alakulgat. A belső bontás elkezdődött, a látványos munkák később lesznek. Személyes ambícióm, hogy minél több helyi ember építse.

- Ki szervezi a programokat? Ki lesz az igazgató?

- Az ügyvezető öt évig én leszek, köteleztek rá. A Pannon Várszínház szervezi a saját rendezvényeit, a Városi Művelődési Központ kollégái a városi programokat, de a háznak is lesz rendezvényszervező tevékenysége.

- Mikor adják át a házat?

- A Hangvilla műszaki átadása 2013. július 20-án lesz és reményeink szerint 2013. szeptember 1-én megnyitja kapuit. A megkötött szerződések alapján a vállalkozásnak 2018 közepéig működtetni is kell az építményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!