Hírek

2013.02.24. 18:36

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Zircen

Zirc – A kommunizmusnak a világon több mint százmillió áldozata volt, ez négyszerese a fasizmusénak. A II. világháború után Sztálin tervbe vette a megmaradt zsidóság deportálását, a KGB el is kezdte az előkészületeket.

Varga Domokos Péter


A kommunizmus bűneiről Holecz Tibor történelemtanár szólt a zirci megemlékezésen (Fotó: Varga Domokos Péter)

Ezeket a tényeket Holecz Tibor történelemtanár idézte fel vasárnap, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján rendezett megemlékezésen. Az eseményt a Zirci Országzászló Alapítvány szervezte, de ezúttal formabontó módon nem az országzászló emlékműnél, hanem a városháza nagytermében tartották meg. Bevezetőjében Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse felhívta rá a figyelmet, hogy azért emlékezünk múltunknak erre a tragikus szakaszára, amely szellemileg és érzelmileg tett tönkre egy nemzetet, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő.

A háttérben a városháza állandó dekorációi közé – a magyar, a zirci és az uniós zászló – a szervezők egy gyászlobogót is kifeszítettek (Fotó: Varga Domokos Péter)

Holecz Tibor áttekintette a magyarországi kommunizmus történetét, kitért az elkövetett bűnökre. Szólt többek között a koncepciós perekről, a szerzetesrendek feloszlatásáról, az ifjúság körében népszerű szerzetestanárok, hitoktatók ellen indított eljárásokról, esetenkénti meggyilkolásukról. Halálra kínozták Papp József Kelemen ciszterci gimnáziumi tanárt, meggyilkolták a rövid szerzetesi életét Zircen kezdő Brenner József rábakethelyi segédplébánost. A diktatúrák bűneivel kapcsolatos kettős mérce jelen van az Európai Unióban és a magyar közgondolkodásban is – aktualizálta a témát a szónok, utalva az alkotmánybíróság legutóbbi döntésére, melyben bizonyos esetekben engedélyezték a kommunizmus jelképeinek használatát.

A megemlékezésen Huszár Lőrinc cisztercita szerzetes az összegyűltek előtt, majd velük együtt imádkozott a kommunizmus áldozataiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!