Hírek

2013.06.02. 12:45

A gyilkos zsírégető

Veszprém - Manapság egyre több edzésmódszer, eszköz áll a testépítők, sportolni és fogyni vágyók rendelkezésére. Pribék István veszprémi tréner, kettlebell instruktor egy különleges és hatékony eszközzel, füles vasgolyóval tart edzéseket.

G. Takács Mária

- A lánykori nevén gírja névre hallgató eszköz eredetileg a gabona kimérésére használt súly volt, amit már az 1900-as évek elején hatékony testedzőként is használtak. Egy idő után népszerűségének köszönhetően szinte minden orosz súlyemelőt, erőemelőt és erős embert gírjenkának neveztek - tájékoztat a Testnevelési Egyetem edzői szakán végzett veszprémi instruktor. 

Bár a múlt század elején már ismerték a tengeren túl is, világhódító útjára alig 25 esztendeje indult a fülesgolyó. Karrierje a Vörös Hadseregben rendszeresített kiképző eszközként kezdődött, és ma is a világ számos elit alakulatánál a harcosok állóképességének, erőnlétének, robbanékonyságának fokozására használják. Az Amerikában élő orosz kiképző, Pavel Tsatsouline dolgozta ki a Strongfirst edzésmódszert. Hatásának köszönhetően ma a leggyilkosabb zsír-égetőként emlegetik. Maga az eszköz egyszerű, nagyszerűsége éppen ebben rejlik. Nincs szükség drága sporteszközökre csak egy kettlebellre. A vasgolyóval bármikor, bárhol gyakorolhatunk egy négyzetméteren  ha már megtanultuk a helyes mozdulatokat. A súlyt kézben tartva minden mozgás sokkal nehezebb, a lehetséges mozgáskombinációk száma szinte végtelen. Pribék István tréner szerint minden izomcsoportot megmozgató edzésvariáció létezik, amelyeket egészséges életmóddal párosítva valóban gyors eredményre lehet számítani az izmok szálkásításában, a felesleges zsír ledolgozásában.


A jobbról látható Pribék István veszprémi kettlebellinstruktor két éve dolgozik az SFG módszerrel

- A kettlebell sajátos formájához speciális fogásokat, mozdulatokat kellett kidolgozni, mivel a golyókat nem a tengelyüknél, hanem a súlypontjuktól távol eső fülüknél fogva lehet kézbe venni. Az 4-24 kilós golyó mozgatása  különösen a lengetős gyakorlatoknál  a test szinte valamennyi izmát egyszerre veszi igénybe. Amikor edzés közben több izom dolgozik, akkor a test több kalóriát használ el. 

Az edzés tíz perces, alapos bemelegítéssel kezdődik, miután a kezdő csoport először súly nélkül gyakorolja be a megfelelő mozdulatokat.
- Azt gondoltam, egyszerűen kézbe kapjuk a furcsa vasgolyót, és máris kezdődhet a lóbálás...

- Szó sem lehet róla! Számos fogást, mozdulatot kell előbb elsajátítani, mire elkezdhetjük az egyszerűnek tűnő, de igen nehéz és hatékony lóbáló-gyakorlatot. Ha nem szakszerűen csináljuk, a kettlebell veszélyes eszköz. A rossz testtartás, a szabálytalan mozdulatok könnyen hát- vagy gerincsérüléshez vezethetnek, az edzőktől megtanult szabályos fogások viszont erősítik, gyógyíthatják a beteg hátat, gerincet  mondja a szakértő, majd megtudom, hogy dr. Erbszt András gerincspecialista, ortopéd szakorvos, aki kipróbálta és rendszeresen használja is az eszközt, összeállított egy mozgás-sorozatot kifejezetten gerincbetegeknek, hátműtétet elszenvedetteknek, rehabilitációs céllal. Tapasztalatai szerint a vasgolyó lóbálása nem csak a felesleges kilóktól szabadítja meg meglepő gyorsasággal a hasat és a többi testrészt, de kifejezetten hasznos a sok üléstől eltunyultaknak, mert hatékonyan erősíti a hát mélyizmait. A gyakorlatok fokozzák az erőnlétet és erőfejlesztésre is kiválóak. A biztonságos sportolás csakis a szakszerű edzésrendszer ismeretében valósulhat meg, amely erősíti a mélyizmokat és védi a gerincoszlopot. 

- Senkinek nem ajánlom, hogy önállóan, tanulás nélkül próbálkozzon ezzel az eszközzel! - figyelmeztet végül Pribék István instruktor.

Férfiaknak és nőknek is ajánlott

Bár elsősorban férfiak választják ezt a sportot, nőknek is ajánlott, természetesen a nekik megfelelő súly használatával. A kezdők, és a haladók egyaránt fokozatosan kapják az ismereteket és a terhelést. Fontos a helyes tartás és a pontos mozdulat, így biztonságos és hatásos a módszer. Az egyre népszerűbb kettlebell a funkcionális edzések egyik zászlóshajója, egyben úttörője hazánkban. A kett-lebell karrierje nálunk 2006-ban indult, ma már több mint 180 Strongfirst kettlebell instruktor irányítása mellett több ezren művelik ezt a sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!