Hírek

2014.08.25. 13:30

Megyeváltás: somogyi tapasztalataikról kérdeztük a balatonvilágosiakat

Balatonvilágos - A célszerűség indokolta legfőképpen azt, hogy 2013. január elsejétől Somogy megyéhez tartozunk - érvelt a megyeváltás mellett Fekete Barnabás, az 1400 lakost számláló Balatonvilágos polgármestere.

Kovács Erika

Jó volt nekünk Veszprém megyéhez tartozni, nem akartunk és nem is váltunk el egymástól haraggal - fogalmazott Fekete Barnabás, amikor arról érdeklődtünk tőle, hogyan érzik magukat az új megyében és milyen tapasztalataik vannak az eltelt másfél esztendőben?

Pusztán a célszerűség miatt döntöttünk a megyeváltás mellett szögezte le Fekete Barnabás polgármester

- Pusztán a célszerűség miatt döntöttünk a megyeváltás mellett - szögezte le. - Siófok itt van 16 kilométerre tőlünk, van olyan utcánk, ahol a két szomszédos ház közül az egyik már Siófokhoz tartozik. Balatonalmádi viszont 26 kilométerre, Balatonfüred pedig több mint negyven kilométerre fekszik. Aki el akart jutni Almádiba, annak Balatonfűzfőn ötven percet kellett várnia a buszcsatlakozásra - szögezte le a település elöljárója. Az első elképzelés szerint Füredhez tartoztak volna, mint járási központhoz, aztán ez később úgy alakult, hogy Almádi is járási székhely lett, így oda került volna a település. Ők viszont a közelebbi Siófok mellett döntöttek, ahová nemcsak gépkocsival, hanem tömegközlekedési eszközzel, így vonattal és autóbusszal is könnyen eljutnak az emberek. Gyorsan elérik a közeli várost, ha ügyet intéznek vagy ha az orvosi ügyeletre kell menniük. Balatonvilágosnak megmaradt az iskolája is, ahol 102 diák tanulhat. A település lélekszáma kétezernél kevesebb, ezért náluk önálló polgármesteri hivatal nem működhet, de Siófokkal megegyeztek, így minden dolgozójuknak megmaradt a munkahelye és kapott feladatot.

Somogyi Jánosné, Marika szerint az a legfontosabb, hogy most gyorsan eljut az orvoshoz

Minkóné Hegyi Katalin (az unokáival, Kamillával és Dórával) is az orvost és a kórházat nevezte meg legfőbb indoknak (Fotó: Stiger Ádám) 

- Gyorsan és könnyedén eljutok orvoshoz - érvel a megyeváltás mellett Somogyi Jánosné, Marika. A nyugdíjas asszonynak egészségi állapota miatt gyakran kell mennie vérvételre, így nem mindegy, hogy mennyi idő alatt ér el oda. Minkóné Hegyi Katalin is az orvost és a kórházat nevezte meg legfőbb indoknak, amikor a megyeváltásról kérdeztük. Azt is elmondta, hogy Veszprémben könnyebb a közlekedés, mint Kaposváron, a somogyi megyeszékhelyen. Vásárolni ma is Veszprémbe és Székesfehérvárra jár, mert ezekben a városokban nagy a választék, és Kaposváron nem kap meg mindent, amit szeretne. - Ez amiatt is fontos, mert gyakran itt vannak a budapesti kisunokáim is - mutatott a két kicsire, Kamillára és Dórára, akikkel kint játszott az udvaron, amikor ott jártunk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!