Hírek

2014.08.09. 14:39

A diófák alatt főztek

Noszlop – A falunapok keretében szervezett Diófás Főzőverseny elérte célját, itt aki főz, mindenki tanulhat valamit, és így nyertes is lehet.

Nagy Imre

Szabó Péter ötletgazda nyilatkozta lapunknak az immár hetedszerre megrendezett programot összegezve.

- Itt nem lényeges, hogy ki nyer, nincs „futottak még” kategória. Kezdetektől az volt a szándékunk, hogy tanulhasson mindenki. Sikerült, megfogadták a tanácsokat, ezt bizonyítja, hogy a korábbi hibákat kiküszöbölve főztek sokan idén, de újra meg merték mérettetni magukat és rákérdeztek, hogy most min javíthatnának. Mi az embert állítjuk tehát a középpontba, nem a bográcsban levő pörkölteket. Fontos, a megjelenés, a terítés is. Az meg külön örvendetes, hogy miközben más főzőversenyeken mindössze ha tíz százalékot eléri a helyi résztvevők száma, itt ez idén csaknem elérte az ötven százalékot. Egy szóval a szakmaiság és az emberközpontúság a legfontosabb - mondta Szabó Péter.

A helyi Városi család főztje a zsűri előtt. Balról Szabó Péter bírál, szemben Városiné, Gyöngyi mutatja be az általuk készített ételsort a párválasztó levetsől kezdve a rösztin át a túrógombócig (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A zsűri előtt a Jóbarátok csapata. Könyvné Rózsa Erzsébet és Sekk Roland kóstolja a főztjüket (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Az idei versenyen egyébként több, mint ötszázan főztek. Huszonöt csapat 35 féle ételt készített 40 tűzhelyen. Összesen 540 adagot főztek, hogy jusson mindenkinek. A civil szervezetek tagjaiból, munkahelyi csoportokból, baráti körökből verbuválódott csapatok között de még Nagybogdányból és Cserszegtomajról is érkeztek fakanálforgatók. A zsűri díjazta a tisztaságot, a hagyományőrzést, az ötletgazdagságot, szépérzéket, a terítéket is a remek ízek mellett. A versenyzők három kategóriában indultak, magyaros tájételekkel, családi kedvencekkel és lakóhelyi tájételekkel igyekeztek felülmúlni egymást. Eközben remek volt a hangulat a hatalmas diófák árnyékában, idén újra bebizonyosodott, hogy a hely kiváló erre a célra.

A falunapok programjai között idén is számos sportverseny, gyermekprogram szerepelt.

Pénteken mindenki megismerkedhetett a kézműves tartósítás fortélyaival, vasárnap pedig a programok családi nappal folytatódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!