Hírek

2012.10.23. 17:53

56 üzenete ma is fontos

Zirc - A szabadság, a demokrácia, az emberi jogok érvényesítése, olyan elemi és természetes szükséglet, mint az egészség. Az elnyomattatás, a hátrányos megkülönböztetés, a jogfosztottság betegség. A totális diktatúra zsarnoksága maga a halál.

Varga Domokos Péter

Ottó Péter polgármester hangsúlyozta ezt a város 1956-os ünnepi megemlékezésén. A szónok felidézte a kommunista társadalom bűneit, majd a 13-szor 24 óra rövid kegyelmi idejét, a forradalom történéseit, a fellángolást majd a reménytelenül magára maradt ország harcát, az elbukást, a megtorlásokat.

Hangsúlyozta, az 1956-os magyar forradalom történelmi jelentősége ma már nyilvánvaló, a szovjet birodalom bukásának egyik első előidézője volt. Ennek ellenére, három évtizeddel a forradalom bukása után az iskolákban még ellenforradalomnak tanították az 1956-os népfelkelést.

A társadalom még ma sem egységes a megítélésében, noha a rendszerváltás szele meghozta a forradalom értékelését, a rehabilitációt az első szabadon választott országgyűlés tette meg, törvénybe iktatták történelmi jelentőségét.
Mindemellett a 2011. április 18-én elfogadott alaptörvény, az Alkotmány is hitet tett. 1956 örök érvényű üzenete nem csak a múltra érvényes, most is fontos, sőt egyetemes, és a jövő számára is erőt adó érték – fogalmazott Ottó Péter.

Az ünnepségen Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója és Ábrahám Enikő, a Reguly általános iskola 8. osztályos tanulója mondott verset, Petus Mónika népdalokat énekelt, közreműködött az MH légierő zenekara. A megemlékezés befejező szakaszában az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek koszorút helyeztek el az 1956-os emlékműnél.

Az ünneplő közönség emlékezet-sétával vonult át az 1956-os emlékműtől a városházára, ahol megtekintették a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 1956-os emlékműsorát.

Képalá, 26-os kép: 10-es kép:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!