Hírek

2017.07.30. 09:25

Július végén az elszármazottak hazatérnek Óbudavárra

Minden évben július utolsó szombatján rendezik a találkozót és ezen nem is változtatnak, mert a résztvevők tudják, hogy ezen a napon Óbudavárra kell jönni, ha törik - ha szakad.

Molnár Sándor

2004-ben rendeztek először Falunapot a 66 főt számláló településen. Végh Tamásné polgármester asszonytól megtudom, hogy annak idején ő nevezte el ezt a napot az elszármazottak találkozójának. – Ilyenkor meghívjuk azokat, akik még élnek a régi Óbudaváriakból és ők eljönnek, gondolatokat cserélnek, nosztalgiáznak. Ennek olyan hagyománya van, hogy ezt nem lehet elmondani – vélekedik Végh Tamásné.

A Mencshelyi Csipkeverő és Hagyományokat Ápoló Baráti Kör kiállítása pénteken nyílott meg Óbudaváron. A csipkéző hölgyek a falunapon is bemutatót tartottak tudományukból. A 14 fős tagságból öten jöttek el. Mencshelyi motívumú vert csipkéket, asztalterítőt, félcsipkét készítettek a rendezvényen. Balogh Ernőné – Bertalan Katalin csipkeverő népi iparművész elmondta, hogy sokan rácsodálkoznak, hogy milyen kézműves foglalkozás ez, amelynek majdnem 80 éves élő hagyománya van Mencshelyen.

Idén a falunapon a csipkeverés, a korongozás, a kovács bemutató, a lovas kocsikázás és a póni lovagoltatás mellett a főzőverseny volt a fő attrakció, amelyre nyolc csapat nevezett. Főzőversenyt 2006-tól tartanak, amely nagyon szerencsés dolog, mert a délelőtti elfoglaltság során a résztvevők beszélgetnek egymással és nagyon jól érzik magukat.  A „nomád" körülmények miatt, mármint hogy vizet csak kannában lehetett a helyszínre vinni, ismét pörköltet készítettek a versenyzők.

Szarka Lajos, Lala elmondta, hogy szerettek volna a polgármester asszony kedvében járni, ezért a Nivegy-völgyi Bokafogó Néptáncegyüttes főző csapata bevállalta, hogy babos- csülkös káposztát készít, amelybe csak a lelküket tették bele, mert délután táncolni szeretnének, és ha a szívüket is beletették volna, akkor nem tudnának fellépni a nagyközönség előtt. Hozzáfűzte azt is, hogy aki még nem látta ezt a gyönyörű szép helyet, azt szeretné ide meginvitálni.

Az Össze-vissza fogdosódó Bokafogó csapata végül különdíjban részesült. A főzőversenyt az Anna az amazon baráti rizling elnevezésű csapat nyerte.

– Igyekeztünk a lehető legpuritánabb módon, hagyományosan elkészíteni, nagy odafigyeléssel és szeretettel, én azt hiszem ez a legfontosabb – árulta el a győztes pörkölt készítésének titkát Vastag Anna. A falunapról megtudom tőle, hogy imádja, főleg az idei újdonságot, amely kellemes meglepetést okozott és bearanyozta a napját. Reggel ugyanis a kisbíró dobos ébresztőjével indult a nap.

Rendszeresen visszajár családjával a Falunapokra Godány Mária, mert nagyon szereti Óbudavárt. Itt vannak a gyökerei, ide tartozik, ezért szívügye hogy részt vegyen a rendezvényen. Mint meséli a szülei Ausztriából költöztek ide, amikor ő 12 éves volt. Véletlenül kerültek a faluba, de megtetszett nekik ez a gyönyörű hely. Most a nagyszülők laknak itt, de a három egyetemista lánya, akik egyébként Bécsben tanulnak, szívesen töltik a faluban a szünidő nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!