Hírek

2017.04.22. 06:55

Őrzik a hagyományt: Három napon át ünnepelt Badacsonytördemic

Badacsonytördemic - A Faluház és a Tördemic Táncegyüttes három napon át ünnepelt.

Tóth B. Zsuzsa

A népszerű kézműves játszóházban folyamatos volt a teltház, a lelkes gyerekek mellett a szülők ugyancsak megpróbálkoztak a kézműveskedéssel. A kis óvodásoktól kezdve a kamaszokon át minden korosztály képviseltette magát. A kicsik színeztek, festettek, rajzoltak, a nagyobbak tojást festettek hagyományos módon és méhviasszal, írókával, de húsvéti díszeket szintén készítettek. Közben népzenét hallgattak, az együttes vezetője, Szabó Csaba népi hagyományos játékokat, dalokat tanított a gyerekeknek.

Másnap délelőtt a hagyományos a zöldágjárás a badacsonylábdi Szent Ignác kápolna elől indult, a fiatalok végig táncolták és énekelték a Római utat a templomig. A tradíció szerint ilyenkor a lányok farsang után még kapnak egy alkalmat arra, hogy megmutassák magukat a helyi legényeknek, valamint jó lehetőség a hagyomány arra, hogy énekszóval, vidámsággal űzzék ki a gonoszt a faluból.

A táncegyüttes néhány tagja az ünnepen Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A zöldágazókat sokan megcsodálták, ők pedig párosító játékokkal is színesítették a hagyományt mindenki örömére. A játékos, vidám menethez szép számmal csatlakoztak nézelődő turisták, és helyiek, végül közös örömtánccal zárult az esemény a templom előtt. A régi, feledésbe merülő húsvéti hagyományt a Tördemic Néptáncegyüttes szakmai vezetője, Szabó Csaba kutatómunkájának köszönhetően sikerült újra megtalálni a településen, ahol azóta a zöldágjárás helyi változatát mutatják be minden évben a táncosok. Húsvét hétfő reggelén az együttes fiú és férfi tagjai útnak indultak, hogy a csoport leánytagjait hagyományos módon meglocsolják. Felkészültek kölnivel is, de döntő többségben vödörrel locsoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!