Hírek

2017.04.12. 18:40

Finn módszerrel szűrik ki az ittas vezetőket a pápai járásban

Pápa - Az úgynevezett finn módszerrel szűrik ki az ittas gépjárművezetőket a rendőrök a pápai járásban.

Polgár Bettina

Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője kifejtette: az ittasan okozott balesetek számának csökkentésére komoly társadalmi igény mutatkozik. Mint mondta, emiatt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a 2017-es év első három hónapjában több ellenőrzőakciót is végrehajtott az illetékességi területén - köztük a pápai járásban -, melyeket folytatnak az elkövetkező időszakban is.

- Az akcióban jellemzően a finn módszert alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy a rendőri intézkedés fókuszában az ittasság ellenőrzése áll. Ilyenkor, amennyiben nem fedünk fel egyéb szabálysértést, a szonda megfújását követően a gépjárművezetőt útjára engedjük - mondta Varga Balázs.


- Ez a módszer nagyon gyors és hatékony, hiszen kevesebb mint egy perc alatt tudunk ellenőrizni egy autóst - tette hozzá Varga Balázs.

A finn módszerrel szinte pillanatok alatt ellenőriznek egy autóst Fotó: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőr alezredes hozzátette, a március 27-e óta tartó akció során előfordult, hogy 24 óra alatt négy ittas gépjárművezetőt is elcsíptek. - Nagyon változóak a helyszínek és az időpontok, ezért gyakorlatilag minden napszakban fogtunk már ittas vezetőt az akció során - hangsúlyozta.

- Az ellenőrzések során gyakran szembesülünk azzal, hogy a járművezetők nincsenek tisztában az ittas vezetés következményeivel. Nem tudják, hogy bűncselekmény gyanúja esetén a vezetői engedélyt a helyszínen elvesszük, valamint intézkedünk a vezetési jogosultság szüneteltetése kapcsán, illetve jellemzően pénzbüntetéssel is számolhatnak az ittas gépjárművezetők.

Ez akár több százezer forint is lehet, a járművezetéstől való eltiltás pedig meghaladhatja az egyéves időtartamot - hívta fel a figyelmet Varga Balázs. Megjegyezte, emellett bizonyos esetekben további költségként jelentkezhet még a vérvétel, illetve a kirendelt vegyész-szakértő alkalmazása.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője rámutatott, az ittas járművezetők kiszűrésére irányuló akciókkal később is számolhatnak a pápai járás útjain közlekedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!