Hírek

2014.04.02. 09:28

Az egészséges közétkeztetésért

A közelmúltban szakmai napon osztották meg tapasztalataikat a Mintamenza programban részt vevő intézmények Pápán. A tanácskozást megelőzően dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos nyilatkozott lapunknak a program lényegéről, az eddigi lépésekről.

Nagy Imre

– A mintamenza program gyakorlatilag a közétkeztetés reformját célozza meg.  Sok éve próbáljuk ezt – valljuk be őszintén – nem túl eredményesen. 2009-ben szakmai háttérintézményünk, az Országos Élelmiszer-tudományi és Táplálkozástudományi Intéztet a mi közreműködésünkkel készített egy felmérést. Az eredmények nem voltak jók. A békéscsabai kollégák elindítottak egy kísérletet, ami olyan jól sikerült, és annyi tapasztalatot gyűjtöttek, hogy 2012 novemberétől országos programmá vált. A múlt év januárjában ehhez Veszprém megye is csatlakozott. Szépen lassan kitaláltuk, hogy hogyan tudunk hatékonyan működni. Mégpedig nem hatósági, hanem szolgáltató mivoltunk szempontjából. Most tehát információt szolgáltatunk, kapcsolatrendszereket építünk, a magunk szaktudását adjuk ehhez a programhoz. A szakmai nap arra szolgál, hogy ezt Pápa környékén is megerősítsük – fogalmazott a megyei tisztifőorvos.

Dr. Andrásofszky Enikő reményei szerint a jó példa „ragadós”, így egyre többen csatlakoznak majd a programhoz (Fotó: Nagy Imre)

– Elsősorban azt szeretnénk, hogy őszinte kommunikáció alakuljon ki. Nagyon sokan vagyunk szülők ebben a körben, és tudjuk, hogy hiába fizetjük ki a gyermekünk ebédjét, tízóraiját, uzsonnáját, nem, vagy csak részben fogyasztja el. Ez nem egészséges a gyereknek, hiszen nem kapja meg a korosztályának megfelelő energia- és tápanyagmennyiséget, és pénzkidobás a szülőnek. Sok a só, a cukor, a fehérje, kevés a hús, a tej, a kalcium, a vitamin, az ásványi só. Minden szülő tudja, hogy ez így van. No, ezen akarunk változtatni – mondta dr. Andrásofszky Enikő, aki szerint az étkeztetésben az egyensúly a legfontosabb. Mindenből, de változatosan, ismétlődően, és nem egyfajta ételtípust hangsúlyozva kell főzni. Tehát a köret legyen változatos, szezonális gyümölcs, zöldség kell, tehát nyáron nem narancs és télen nem paradicsom.

– Szeretnénk a jó példákat megmutatni. A balatonalmádi óvoda a bátrabbak közé tartozik, és még a mintamenza program elindítása előtt kezdett valamilyen formában újítani. Azóta ez nyilván még intenzívebb ritmust vett. Tehát a programot életszerűvé akarjuk tenni. Ne beszéljünk félre, ne akarjunk ámítani, ne akarjunk hatóságosdit játszani, egyszerűen nézzük meg, hogy miként lehetne a helyi erőket, a helyi termelőket, húsfeldolgozókat bevonni az étkeztetésbe. A megyében hat intézmény csatlakozott a programhoz, ezek mindegyike óvoda. A szülőket így könnyebben tudjuk elérni a gyerekeken keresztül, és nagyon jó partnerek ebben. Hálásak is vagyunk mindazoknak, akik belemozdulnak a program szélesítésébe, tágításába, aktívvá tételébe. Az együttműködés az óvodákkal hivatalos, szerződéskötés előzi meg – fogalmazott a tisztifőorvos, aki elmondta azt is, hogy  az egészségesebb étkeztetés semmivel nem kerül többe a mostaninál, ugyanabból a normatívából meg lehet oldani, és több haszna van, mert a területen megtermelt zöldség, gyümölcs, felnevelt állat nem kell, hogy elkerüljön az ország másik végébe, hiszen itt is elfogyasztják. Ehhez csupán a kapcsolatokat kell megteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!