Hírek

2014.02.14. 19:10

Vitatott földügyek: Ángyán József szerint a frakciófegyelem a gátló

A tisztesség esélyeiről tartott fórumot a Tisztesség és Emberség Szövetsége (TESZ) négy előadóval Veszprémben.

Varga Ibolya

Elsőként dr. Ángyán József  fejtette ki gondolatait, aki a Szent István Egyetem mezőgazdasági karának egyetemi tanára, a második Orbán-kormányban két évig a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt. Akkoriban legfőbb feladatául megkapta az új földügyi koncepció kidolgozását.

Előadásának első felében azt fejtette ki, hogy az általa kimunkált rendszer négy törvényen alapult volna, amelyek a családi gazdaságoknak, az együttműködéseknek, az üzemi gazdálkodásnak adták volna meg a keretét, a negyedik maga a földtörvény. Koncepciója rendszerével azt akarta megakadályozni, ami azóta az állami földbérletekben megvalósult, hogy sokan kapjanak keveset és kevesen sokat az állami földekből művelésre, használatra. Az átlag alapján mindenki kis területhez jutott.

Dr. Ángyán József előadásában rávilágított arra, hogy a földügyi koncepciója megvalósulását az alaptörvény hatodik módosítása tette kétségessé. Ezt követően a családi gazdálkodókkal szemben azok élveznek előnyöket, akik gyakorlatilag elherdálták a magyar nép által összegyűjtott vagyonokat. Ezzel tizenkét állami gazdaság privatizációjára utalt. Az akkor meggazdagodott emberek többsége földalapú és fejlesztési támogatások formájában a legtöbb pénzt markolja ki a közösből, ugyanakkor minden eszközt megragadnak arra, hogy elkerüljék az adózást. Az új földtörvény végül látszólagos gátakat szab a tulajdonszerzésnek, de mivel a birtokokat nem számítják össze, csak formálisak. A legnagyobb gazdálkodói csoportokra nem vonatkozik, nekik ötven évre érvényes szerződésük van.

Dr. Ángyán József szerint a frakciófegyelem az országgyűlési képviselő tisztességes munkájának a gátja, lehetetlenné teszi, hogy az erkölcsei alapján szavazzon.

A továbbiakban dr. Léhmann György ügyvéd a devizahitelekről szólt, arról, hogy miként lehetne megsegíteni a károsultakat. Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt tisztségviselője az általános forgalmi adó (áfa) megtakarításának trükkjeiről beszélt, Ács Sándorné agrármérnök pedig Kishantos mintagazdasága tönkretételének folyamatát vázolta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!