Hírek

2013.12.03. 18:42

Adventi Réz(k)arcok - Zene és képzőművészet egymásra találása

Az igényes muzsika, illetve a képzőművészet önmagában is képes tömegeket megmozgatni, kellemes kikapcsolódást nyújtani. Ha ez a két művészeti ág egyszerre, térben és időben koncentrálva, egymást kiegészítve és inspirálva jelenik meg, egészen különleges élményt eredményezhet.

Karl Ákos

Így történt ez a napokban Füreden, a Sforzato Rézfúvós Kvartett és Gombor József festőművész Réz(k)arcok című adventi koncertjén a Református Általános Iskolában. Az intézmény szépen felújított Kálvin terme zsúfolásig megtelt diákokkal és zenekedvelő közönséggel, ami nem csoda, hiszen a Sforzato fúvószenei aláfestése mellett improvizáló festőművész rendhagyó produkciót ígért.

Rojtos Norbert művészeti vezető rövid bevezetője után indult az első zenei blokk. Bach- és Beethoven-művek csendültek fel érzékenyen, finom eleganciával előadva, mialatt Gombor József a farostlemezen határozott mozdulatokkal alkotni kezdett, hogy aztán mintegy 15 perc alatt megszülessen Az angyal zenész című olajfestmény.

Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene. Színpadon a Sforzato és Gombor József (Fotó: Karl Ákos)

Lélegzetvételnyi szünet után kezdődött a második zenei kör, amelyben Dvorak- és Händel-művek, illetve korálfeldolgozások hangzottak el, lehetőséget teremtve a kvartettnek, hogy nevükhöz méltó módon (sforzato – hangsúlyozva, erősen), telt, erős hangzással szólaltassák meg a zeneszámokat. Mindeközben a hangok a festőművész közvetítésével ismét megelevenedtek, tárgyiasultak, hallhatóból láthatóvá konvertálta őket az alkotó – a mű címe: Háromkirályok.

A diákok végig odaadó figyelemmel követték az eseményeket (amely az előrelátó szervezésnek köszönhetően kivetítőn is látható volt), s hogy ne csak passzív részesei legyenek az előadásnak, zárásként – a zene hatása alá kerülve – ők is szabadjára engedhették fantáziájukat: pillanatok alatt színes, változatos képeket alkottak a magukkal hozott rajztábláikon.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akiben a műsort hallgatva, nézve megfogalmazódott: ez a komplex előadás komolyabb befogadóképességű helyszínen, nagyobb plénum előtt és nem délelőtti matinéként is megállná a helyét – várjuk a folytatást...

 

A Farsang Tamás, Pálfy András (harsona); Rojtos Norbert, Werb Gábor (trombita) alkotta kvartett az elmúlt években számos hazai és külföldi fellépésen bizonyította már tudását és a rézfúvós kamarazene népszerűsítése iránti elkötelezettségét. Műfajilag nyitottak minden stílus és irányzat felé a komolytól a könnyűzenéig, a reneszánsztól a barokk zenén át a jazzig.

Gombor József festőművész romantikus, szürrealista alkotóként definiálja magát, képein az élettel járó fájdalom és brutalitás éppúgy visszaköszön, mint a manók, ördögök, tündérek misztikus világa. A Kapolcson élő alkotó közel harmincéves pályafutása alatt készült képeit Balatonfüredtől Mallorcáig, Veszprémtől Svédországig ívelő kiállításokon mutatta be a nagyközönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!