Hírek

2013.11.30. 15:35

Pápai Hús - Folytatódnak a kifizetések

Pápa – A csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. élőállat beszállítói december 31-ig hozzájutnak a pénzükhöz.

Tremmer Tamás

A Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező élőállat beszállítók részére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű (de minimis) támogatást nyújtott. A termelők 7500 eurónak megfelelő (mintegy 2,2 millió forint), a termelői csoportok és forgalmazók legfeljebb 200000 euró (60 millió forint) támogatást vehettek igénybe. Voltak azonban olyanok, akiknek ennél nagyobb összeg járt. Erre egy rendelet formájában talált megoldást a VM, amely 400 millió forintot utal Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), hogy a szervezet ebből fizesse ki a húsgyár beszállítóit. A NAK szombaton Pápán megkezdte a károsultakkal a szerződéskötést.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, 28 olyan beszállítóról van tudomásuk, amelyek a de minimis támogatást meghaladó mértékű követeléssel rendelkeznek. A kamarai elnök határozott ígéretet tett arra, hogy a szombaton megkezdett szerződéskötéseket követően a VM december végéig kifizeti a húsgyár tartozását a beszállítóknak. Győrffy Balázs szerint a keretösszeg erre elég lesz, így végre nyugvópontra kerülhet az ügy. A NAK december 6-ig tételes beszámolót nyújt be a szaktárcának.

Beszélt arról is, hogy a kamarának feltett szándéka nyomon követni a sertésáfa csökkentésének hatásait, hiszen a pozitív tapasztalatokat más területen is lehet alkalmazni. Megjegyezte: az egész agrárium szurkol a sertéságazatnak. A sertéstenyésztés stabilitása szükséges ahhoz, hogy teljesüljön a kormányzat célkitűzése, a hazai sertésállomány növelése.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Uszoky András, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, a csődegyezség határidejét meghosszabbították, így most január 31-e ennek a határideje. Jelezte, még decemberben szeretnének csődegyezséget tartani. Olyan ajánlatot próbálnak készíteni, hogy a hitelezőikkel egyezségre tudjanak jutni. Azok után, hogy a sertéstartókat a NAK-nak sikerül kifizetnie, erre jó esély nyílik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!