Hírek

2013.09.23. 08:04

„Mellőzzék az evést és ivást, mert a busz nem étterem”

Veszprém - Autóbuszon kihelyezett, evéssel, illetve ivással kapcsolatos feliratot sérelmezte olvasónk, aki szerint nem igazán kulturált formában kérte a sofőr az utasokat a szabályok betartására.

Halmos György

Olvasónk a közelmúltban Veszprémből utazott Borgátára a reggeli járattal, a buszon sok idős ember foglalt helyet, ők a népszerű fürdőhelyre mentek. A hölgy azt a táblán lévő kiírást találtak kifogásolhatónak, ami arra kérte az utasokat, hogy mellőzzék az evést és ivást, mert a busz nem étterem. Az utas szerint nemcsak modortalan, hanem kifogásolható is a szöveg, főleg amiatt, hogy a buszon sok idős ember volt, közöttük cukorbetegek, akik számára a folyamatos, kis mennyiségű folyadék és élelem nagyon fontos.

Úgy vélekedett a hölgy, hogy ennél kulturáltabban is meg lehetne kérni az utasokat. Probléma adódott akkor is, amikor egy idős, bottal közlekedő hölgy az első ajtón szeretett volna leszállni, de a sofőr közölte vele, hogy leszállni csak a hátsó ajtón lehetséges.

A kérdéseinkre A Bakony Volán válaszolt, amiben leírták, hogy tevékenységüket a  Nemzeti Közlekedési Hatóság által elfogadott üzletszabályzat szabályozza. Ennek értelmében a szolgáltató az utast az utazásból kizárhatja többek között, ha ittas vagy bódult, botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja, magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti. Sajnálatos módon az előírást egyes autóbusz-vezetők sajátos módon értelmezték, illetve ennek írásos „változatát” helyezték ki az autóbuszba. A cég megköszönte az utas tájékoztatását, és már gondoskodtak a szöveg levételéről. Emellett belső utasításban (szolgálati rendeletben) is szabályozták, hogy hasonló eset a jövőben ne  fordulhasson elő. A hátsó ajtón történő leszállásra vonatkozóan arról tájékoztattak, hogy az egy olyan technikai elem, amit a forgalom lebonyolítása, kezelése, illetve kényelmi szempontok miatt  alkalmaznak.

Természetesen a jármű vezetője saját hatáskörben dönthet arról, hogy engedi az első ajtós leszállást (például olyan esetben, amikor az álló utasok miatt nehéz lenne megközelíteni a hátsó ajtót), de ennek gyakorlati megítélése szubjektív. Oktatások során a cég mindig felhívja a gépkocsivezetők figyelmét, hogy adott esetben mérlegeljék a körülményeket, előfordulhatnak olyan esetek, amikor az utasnak ez kisebb kényelmetlenséget okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!